Utenfor Aage Vold Autosalg i Stjørdal, ligger det frisk høstdugg på bilvinduene. Her står det nyere bruktbiler på rekke og rad. Bruktbilbutikken er gasellevinner for Trøndelag.

Stein Aage Vold (44) skuer utover det som skal bli morgendagens inntektskilde. Klokken er bare 10, men han har allerede rukket å levere den første bilen i Trondheim. Han har overtatt etter faren Aage Vold (69) som gjennom en årrekke har brukt kontaktnettet til å bygge en vel innarbeidet bilbutikk.

– Fordelen med bruktbiler er at det er enklere å tilpasse seg kundene enn de store bilbutikkene med en bred nybilportefølje.

Midt i Stjørdal høres flystøyen fra Værnes. Hit kommer kundene fra store deler av landet, noen av dem med fly fra Nord-Norge. De blir møtt av hverken påkostede glassfasader eller fancy showroom, men enkle lokaler og en oppstillingsplass på grus.

Det kritiske generasjonsskiftet

I løpet av de fem siste årene har sønnen overtatt firmaet gjennom en gradvis overføring til et nytt aksjeselskap. Selv om det er en form for arv, så er det store summer i egenkapital som må til veie for å dekke inn et presentabelt bruktbillager.

– I bilbransjen er det kjempeutfordring at det er så kapitalkrevende. Ofte må man låne penger, men med god egenkapital er det mulig å drive rimeligere, sier far Aage.

I fjor solgte de biler for 60 millioner kroner. Stein Aages selskap satt igjen med et overskudd på 2,4 millioner kroner før skatt.

– Generasjonsskiftet gikk rimelig «smooth». Jeg hadde god egenkapital og kom godt i gang.

– Jeg var for snill, sier faren.

De jakter kontinuerlig på nyere bruktbiler de kan videreselge med fortjeneste.

– Periodevis er det mange billige biler å få tak i, blant annet inkassobiler.

I 2002 åpnet det seg store muligheter innen bruktbilimport. Nytt avgiftsregime for dieselbiler kombinert med gunstig valutakurs, ble starten på en liten gullalder innen bruktbilbransjen.

Det var i denne perioden sønnen kom inn i farens bilbutikk. Sammen ble de et godt team.

For de er vel vitende om at en generasjonsskifte fort kan bli kroken på døren.

– For å få det til å fungere må man være tolerante, rund i kantene og svelge noen kameler.

Sønnen kom inn i en vel innarbeidet virksomhet og utforsket mulighetene innen bruktimport. Han kom inn med språkkunnskaper og dataforståelse. I løpet av en tiårsperiode hentet far og sønn Vold 1500 biler fra Tyskland og et knippe andre land.

I de siste årene har bruktimport blitt langt mindre lønnsomt i takt med kronesvekkelsen. Nå kjøpes bilene i større grad fra norske leasingfirmaer, profesjonelle oppkjøpere som har funnet en nisje som mellomledd samt partier fra nybilforhandlere.

I dag har flere leasingfirmaene opprettet egne salgskanaler der biler på utgått leasingkontrakt selges videre til sluttkunde. Dermed er disse firmaene også blitt konkurrenter til bruktbilbutikkene som tidligere har tatt hånd om et stort antall leasingbiler.

Nøktern drift med enkle lokaler har kjennetegnet bruktbilbutikken som Aage Vold (69) har bygget opp i Størdal. I løpet av de siste årene har sønnen Stein Aage Vold (44) overtatt driften gjennom Aage Vold autosalg.
Nøktern drift med enkle lokaler har kjennetegnet bruktbilbutikken som Aage Vold (69) har bygget opp i Størdal. I løpet av de siste årene har sønnen Stein Aage Vold (44) overtatt driften gjennom Aage Vold autosalg. (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)

Kan havne i felle

Aage Vold mener norsk bilpolitikk er preget av uforutsigbarhet, noe som utgjør den største risikofaktoren for ham som bilselger. Faren er at de blir sittende inne med et stort varelager av ukurante bruktbiler som stuper i verdi måned for måned.

– Hadde vi visst hva vi kunne forholde oss til, ville vi kunne tilpasse oss. I stedet kommer det stadig nye forslag og vingling med ny politikk. Det er som at bilbransjen skal redde hele verden.

– Mye av bilpolitikken dreier seg om ti mil rundt Oslo. Det bor folk i resten av landet også.

Nå er det sug i markedet etter elbiler, mens småbiler og de minst attraktive dieselbilene er tungsolgt.

– Vi merker ikke noen nedgang i salget av dieselbilsalget. Tvert imot- vi skulle gjerne hatt tilgang på flere attraktive dieselbiler.

Som konsekvens av bilpolitikken har bruktbilprisene sunket, men far og sønn Vold klager ikke så lenge det er mulig å opprettholde en god margin.

Vanlig med millionbiler

På benken ligger prøveskilt og visittkort.

– Vi har mange remedier på bakrommet for å pynte på bilene, sier sønnen med et smil.

Selv om bruktbilselgere i likhet med journalister har et frynsete rykte, står det ikke på salg. I snitt er bilene inne i 1,5 måned før de forsvinner ut igjen. Hele tiden må de passe på at biler ikke blir stående kalde i et hjørne. Da handler det om å ta et tap før verdien synker ytterligere.

Noen biler får hjertet til en bruktbilselger til å slå litt ekstra: Lav kilometerstand og utstyr som skinnseter og navigasjon bidrar til å få bilene fort ut igjen fra utstillingsplassen.

De siste par årene er det spesielt mellomstore SUV-er som er etterspurt.

Aage vold registrerer at det nå også er mange store SUV-er med hybridmotor som ruller på leasingkontrakter. Dette har vært avgiftsvinnere som snart vil flomme inn i morgendagens bruktbilmarked. Med så mange biler i millionklassen, er han spent på hva som skjer hvis interessen forsvinner.

– Nå kjører alle biler til én million, så skal du skille deg ut må du ha en til to millioner, humrer Aage Vold, mens han ser på sin gamle Opel fra 1972 som har fått den beste utstillingsplassen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hva er gasellebedrifter, sjefredaktør Amund Djuve?
DNs sjefredaktør Amund Djuve forklarer hva en gasellebedrift er og hvorfor DN skriver om dem.
00:28
Publisert: