En tankbil med biofyringsolje på Filipstad brygge i Oslo.

– Den tar 17.000 liter fra en av våre tankhengere, sier gründer og daglig leder Geir Harald Ingeborgrud i Eco-1 Bioenergi.

  • TABELL:

På taket av tankbilen står Pål Ottar Christophersen fra selskapet Aktiv Tankrens og passer på at alt går som det skal.

Produktet erstatter fossil fyringsolje og brukes i oljekjeler i hus, større bygninger og drift av fjernvarmeanlegg Enøkfondet støtter en slik omlegging. Oslo kommune subsidierer inntil 50 prosent av investeringene.

Hva ville du gjort annerledes hvis du fikk gjøre én ting om igjen?
Hva er din viktigste drivkraft?
Hvordan merker dere den økonomiske krisen i Europa og USA
Hva gjorde du for ti år siden?
Hva gjør du om ti år?


På noen få år har Ingeborgrud fått Hamar-selskapet til å bli en stor aktør innen bioenergi.

– Ja, nå er Oslo-filialen vår blitt et stort distriktskontor, sier han.

Fyrer opp Norge
Eco-1 Bioenergi har kontorlokaler på Tjuvholmen ved Aker Brygge.

– Her i åttende etasje ser vi mange av de store pipene i Oslo. Når det ryker fra dem vet vi at flere av bygningenes oljekjeler benytter seg av vår biofyringsolje, sier Ingeborgrud.

Eco-1 Bioenergi har i løpet av fire år økt omsetningen med 8739 prosent og er en soleklar gasellevinner i Hedmark.

Selskapet har økt salget fra 40.000 liter i 2009 til 42 mil-lioner liter ifjor, og har gått sterkere inn på biodieselmarkedet.

– Vi budsjetterer med minst like stort volum som ifjor, og er nå i sluttforhandlinger med mange potensielle kunder.

Bare fra 2011 til 2012 økte selskapets omsetning med over 145 prosent.

– Det skyldtes blant annet at vi fikk en avtale om leveranse av biodiesel til Statoil, sier Ingeborgrud, og viser til selskapets grønne resultater.

– Vi har redusert CO2-utslippet med 120.000 tonn. Samme effekt som å fjerne 20.000 biler fra veien i et helt år.

Med på laget har gründeren fått med seg investoren Jon Erik Brøndmo – Petter Stordalens gamle kompanjong.

– Vi kom i kontakt da jeg prøvde å få Choice til å benytte seg av vår biofyringsolje. Brøndmo viste interesse for selskapet. Jeg spurte om han ville sitte i styret. Brøndmo svarte at det kunne han på én betingelse: at han selv gikk inn som eier. Da fikk jeg både inn kunnskap og kapital i selskapet, sier Ingeborgrud, som opplyser at selskapet hittil har investert seks millioner kroner.

– Ikke mer?

– Nei. Det kapitalkrevende innen vårt område er varefinansiering. Men vi står foran større investeringer for å vokse videre.

«Trykket på de feil knappene»
Gründeren skulle egentlig blitt bonde og overtatt driften av Hunstad gård på Nes i Romerike. Men manglende tekniske ferdigheter stoppet den karrieren.

– Jeg fikk klare meldinger av far. Jeg måtte ta en beslutning på å ta over gården eller si fra meg odelen. Jeg kjørte i stykker maskiner. Broren min derimot, klarte å sette maskinene istand. Vi ble derfor raskt enige om jeg ikke skulle overta gården, men broder’n, sier Ingeborgrud.

Selve ideen fikk han da han leste at Kurt Oddekalv brukte biodiesel på sin privatbil i 2005.

– Jeg testet det på min Volkswagen Caravell. Det fungerte ypperlig. Tenkte biodiesel til landbrukssektoren ville være en fin satsingsmulighet.

I 2006 etablerte Ingeborgrud selskapet Green Cube Innovation på Hamar sammen med Arne Bøhmer. I dag er det morselskapet som eier datterselskapene Bioproduksjon og Eco-1 Bioenergi.

– Basen vår på Hamar skyldes Mjøsbyens satsing på en kunnskapsklynge innenfor bioenergi gjennom Kunnskapsparken Hedmark. Samtidig fikk vi en viktig leveranseavtale med Eidsiva Bioenergi.

«Skal bli et milliardselskap»
Mens flere norske bioenergiselskaper som har satset på produksjon har gått konkurs, går Ingeborgrud inn for import.

– Vi kjøper fra land der de har stor bioproduksjon, som Argentina, USA og Sør-Europa. Vi har hele tiden krevd sertifisering ved kjøp av biovarer. Nå kommer også norske myndigheter etter, sier Ingeborgrud.

Selskapet har i dag seks anlegg i Sør-Norge.

– Vi er i ferd med å etablere anlegg i Bergen, Trondheim og Tromsø. Samtidig bygger vi organisasjonen opp.

Ingeborgrud har store mål.

– Markedet for biofyringsolje øker i snitt med 25 prosent i året. Samtidig krever myndighetene økt bruk av biodiesel. Vårt mål er høyt, men realistisk. Om fem år skal vi ha en omsetning på en milliard.

Skryter av gründeren
Investor Jon Erik Brøndmo (49) angrer ikke på at han gikk inn som eier i Eco-1 Bioenergi.

– Jeg hadde ikke regnet med at selskapet skulle få en så stor vekst. Det var en viss skepsis blant kundemassen om biofyringsolje ville fungere til oppvarming. Men da Hafslund bestilte de første store kvantum innså man at dette produktet brenner som bare det og er et godt alternativ til fossilolje, sier Brøndmo, som eier 50 prosent av gaselleselskapet og dets morselskap.

– Hvor mye har du investert i dette prosjektet?

– Å, det sier jeg ikke til noen.

Brøndmo berømmer gründer Geir Harald Ingeborgrud.

– Han er utrolig flink og jobber slik en gründer skal – både sent og tidlig.

Brøndmo legger til at forutsetningene for å vokse er gode.

– Vi kan håndtere enda større volum. Vel så viktig som omsetning er at selskapet tjener penger og at vi klarer å forberede oss i alle ledd.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.