Det er mange likhetstrekk ved trøndelagsfylkene og de behandles ofte under ett. Næringsmessig fremstår de imidlertid som nokså ulike. Nest etter Hedmark har Nord-Trøndelag den høyeste andelen av verdiskaping fra jordbruk og skogbruk. Områdene langs Trondheimsfjorden, bygdene rundt Snåsavatnet og øya Jøa har store jordbruksarealer. Over en fjerdedel av fylket er produktiv skog.

Landbruksprodukter og skogvirke dannet opprinnelig grunnlaget for utviklingen av industrien i fylket, og trelastindustri utgjør fortsatt en relativt stor andel. Oljeraffinering, kjemisk og mineralsk industri utgjør en vesentlig høyere andel av industriproduksjonen enn nabofylket i sør, og ligger litt over landsgjennomsnittet. Levanger, Verdal og Stjørdal er de viktigste industrityngdepunktene, med blant annet treforedling og transportmiddelindustri.

Laksefiske i Namsen, som er landets tredje viktigste lakseelv, og Stjørdalselva bidrar til turismen, men utenom transporttjenester har fylket relativt liten privat tjenesteproduksjon. Derimot er offentlig tjenesteproduksjon viktig og Nord-Trøndelag plasserer seg her på en fjerdeplass etter de tre nordligste fylkene.

Også Sør-Trøndelag har gode jordbruksområder langs Trondheimsfjorden og i de flate dalbunnene, og 20 prosent av fylker er produktiv skog. Produksjonen innen landbruk og skogbruk som andel av samlet produksjon, er likevel lavere enn hos nabofylket i nord og på linje med landsgjennomsnittet. Sør-Trøndelag er sammen med Hordaland de fylkene som har en næringsfordeling tettest på landsgjennomsnittet. Trondheim kalles i noen sammenhenger for landets teknologihovedstad, men industriandelen i fylket ligger under landsgjennomsnittet.

Innen tjenesteyting skiller finansnæringen seg ut med en høy andel der fylket inntar en tredjeplass.

Les også:- Kun 20 prosent av bransjen vil overleve
Gasellepanelet:«Du må tro du kan gå på vannet»
Les alt om gasellene(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.