Trønderne slapp, nest etter Nord-Norge, lettest fra ledighetsoppgangen i kjølvannet av det verdens-omspennende økonomiske tilbakeslaget. Siden januar 2008 og frem til oktober i år har ledigheten i Norge nesten doblet seg. I Sør-Trøndelag har oppgangen vært på 30 prosent, mens den i Nord-Trøndelag har begrenset seg til tre prosent.

En stor del av forkl#229en er å finne i næringsstrukturen. Fylket i nord er preget av jordbruk og skogbruk, og har - i likhet med naboen i sør - en høy andel av sine sysselsatte innenfor offentlig virksomhet. Disse er alle næringer som skjærer gjennom svingninger i den økonomiske aktiviteten. Næringslivet er dessuten forholdsvis lite preget av en av de mest konjunkturutsatte næringene: Industrien.

Det som produseres av varer er i stor grad næringsmidler rettet mot hjemmemarkedet, som naturlig er for et område omgitt av mye jordbruk. Trønderne er med andre ord lite eksponert mot utlandet: Mens de to fylkene sammen står for drøye syv prosent av den nasjonale verdiskapingen, står de samtidig bare for fire prosent av norsk eksport. Tjenesteleveranser til olje- og gassektoren utgjør dessuten en vesentlig del av verdiskapingen i Midt-Norge, og etterspørselen etter disse har holdt seg godt oppe i de dårlige tidene.

Når nedgangstidene rammer er det godt å ha en forholdsvis stabil næringsstruktur. Baksiden av medaljen er at drivkraften fra det pågående oppsvinget blir mindre. Midtnorske bedrifter i Norges Banks regionale nettverk rapporterer om at produksjonsutviklingen den siste tiden har vært, og ventes å forbli, noe svakere enn for landet som helhet. Forhåpentlig vil ikke dette legge noen demper på de trønderske gasellene, som i motsetning til ifjor er overrepresenterte i forhold til landsgjennomsnittet.

Kjersti Haugland er seniorøkonom i DnB Nor Markets

Tabell:
Tabell:
Vinner Sør-Trøndelag: Bombejakt ga eksplosjon
Vinner Nord-Trøndelag: Sunn drift til toppen
Les også: Ut med kuene - inn med sagen
Les alt om gasellene(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.