Det er sag- og høveldager på gården Steinstad på Røra. Fra toppetasjen i den gamle gressiloen smyger duften av nystekte vafler seg ned gjennom bygget. Inne i pauserommet siger det på med godt voksne menn som spekulerer på sagbruk.

Bjarne Lund har allerede sittet en halvtimes tid når Trond A. Eide slår seg ned.

- Dere får drikke kaffe og spise vafler, så tar vi en runde med demonstrasjon når det kommer flere, sier Jørn Indgul.

Sammen med broren Arve Stenstad selger han gårdssagbruk fra driftsbygningen på hjemgården. som ligger i skogfylket Nord-Trøndelag. Hele Norge er salgsdistrikt, og Logosol-selgerne reiser landet rundt for å vise sagbrukene sine.

- Det turer og bråker litt rundt oss når vi er på messer, og det liker folk, sier Stenstad, som er daglig leder i Logosol.

For ti år siden solgte han 20 melkekyr, pusset opp for tre millioner og flyttet minisagbruk og høvler inn. Siloen ble omgjort til tre etasjer med kontorer og pauserom.

Sager på låven
- Det er fortsatt endel som undrer på om dette kan være mer lønnsomt enn å drive med melk og kjøtt, sier Stenstad.

På tre år har Logosol nesten tredoblet omsetningen.

På lønningslisten står fem ansatte, alle i full stilling. Disse bidro til at selskapet solgte 430 minisagbruk, og omsatte for 26 millioner kroner ifjor. Overskuddet ble på 1,7 millioner. I år ligger bedriften an til å øke salget med et par millioner fra ifjor.

- Det er Dyrsku i Seljord som er den store messen. Dit reiser folk for å handle, og vi stiller med fem mann, forteller Stenstad

- Mange handler der og da?

- Vi selger for rundt en million kroner på Dyrsku, i tillegg kommer vi i kontakt med mange som kjøper senere.

Inne i siloen har Indgul satt fra seg kaffekoppen og tatt på den grønne capsen.

- Nå rusler vi på låven, så skal jeg demonstrerer litt, sier Indgul til kundene som venter.

Utstillingslokalet er av det luftige slaget. Indgul og Stenstad sager og prater så frostrøyken står rundt dem, mens de fremmøtte følger med.

Angrer ikke
- Hvordan har finanskrisen påvirket salget?

- Hvilken finanskrise? Jeg bruker å si at de fleste av kundene våre ikke har merket noen krise. De tjener ikke spesielt godt eller dårlig, og for en bonde som driver med geit på Vestlandet og har 90.000 kroner i inntekt i året, er et minisagbruk uansett en stor investering. Finanskrisen har kanskje slått ut på det viset at enkelte har valgt å kjøpe seg et gårdssagbruk som de kan tjene litt penger på, i stedet for å kjøpe seg en firhjuling bare for moro skyld, sier Stenstad,

Han er blitt mer og mer opptatt av å nå andre kundegrupper enn gårdbrukerne. Internett er en svært viktig kanal, og Logosol har blant annet kjøpt annonseplass hos søkemotoren Google, for å komme øverst når noen søker på ordet minisagbruk. Å ha en levende hjemmeside er også en prioritert oppgave for bedriften, som er på gasellelisten før første gang.

- Vi får flere og flere kunder som ønsker å koble av med saging og trearbeid. Vi har blant annet en kirurg som fleiper med at han opererer bare for å få penger til å sage, humrer Stenstad.

- Det var verdt å slutte med husdyr?

- Det var veldig hardt å jobbe seg opp mot en omsetning på ti millioner kroner, da var jeg alt fra vaktmester til økonom. Nå har jeg fire svært dyktige medarbeidere, som tar hånd om hvert sitt spesialfelt. Aller viktigst er at alle gleder seg til å gå på jobb. Vi har det utrolig artig. Jeg angrer ikke.

Tabell:
Tabell:
Vinner Sør-Trøndelag: Bombejakt ga eksplosjon
Vinner Nord-Trøndelag: Sunn drift til toppen
Analyse: Trønderne skjærer gjennom
Les alt om gasellene(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.