Agder-fylkene er arnestedet for norsk skipsfartshistorie, og lokalisert helt ytterst i sør er blikket fortsatt rettet utover Norges grenser. Skipsfarten er fortsatt viktig for fylket i øst, mens en vesentlig andel av verdiskapningen i Vest-Agder skjer i industrien. Prosessindustrien, med foredling av metaller og skog, og verkstedsindustrien, med leveranser til olje- og gassektoren, dominerer. Om lag 15 prosent av egdene er sysselsatte innenfor industrisektoren, mot 11 prosent i gjennomsnitt i Norge. Det er dermed ikke overraskende at sørlendingene sitter med en høyere andel industrigaseller enn landsgjennomsnittet.

Vest-Agder er i fylkestoppen når det kommer til eksport av tradisjonelle varer. Åpenheten mot omverdenen gjorde sitt til at innbyggerne fikk føling med det internasjonale tilbakeslaget tidligere og sterkere enn den norske gjennomsnittsarbeidstageren. Fra starten av 2008 til starten av 2010 steg ledigheten særlig bratt på Sørlandet. Dette ser vi igjen i gasellestatistikken: Antall sørlandske gaseller er nær halvert i forhold til fjorårets kåring. Likevel har Agder også i år flere gaseller enn fylkenes andel av Norges verdiskapning skulle tilsi. Foruten industrigasellene, er representasjonen særlig sterk innenfor primærnæringene, samt i bygg og anlegg.

Nå har vi lagt nedgangstidene bak oss, og det er utsikter til høyere vekst i året som kommer. I løpet av 2010 har ledigheten i sørlandsregionen sunket, og den nærmer seg landsgjennomsnittet igjen. Trevare- og treforedlingsindustrien og metallindustrien så lysere på sine fremtidsutsikter allerede på vårparten ifjor, mens verkstedsindustrien i lengre tid har slitt tungt i motbakke. Ifølge Statistisk sentralbyrås undersøkelse blant norske industriledere ser utsiktene endelig ut til å lysne også for denne næringen. Dette er godt nytt for norsk økonomi, og særlig godt nytt for næringslivet på Agder.

Kjersti Haugland er seniorøkonom i DnB Nor Markets

Fylkesvinner Aust-Agder: Plaget vinner
Fylkesvinner Vest-Agder: Fra 0-60 på fire år
Tabell:
Tabell:
Les også: Skummende vekst
Les også: Nøktern supergaselle
Les alt om gasellene(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.