Børsene i Europa og Asia ble tynget av skuffende handelstall fra Kina, som viste en betydelig nedgang i både eksporten og importen i desember.

Handelsbanken Capital Markets viser i en oppdatering torsdag til at den kinesiske eksporten, målt i dollar, falt 10,0 prosent i september på årsbasis, mot et ventet fall på 3,3 prosent, ifølge Bloomberg-estimater.

«Utviklingen må ses i lys av den fortsatt svake veksten for kinesiske handelspartnere», skriver meglerhuset.

Handelsbanken legger til at også den kinesiske importen falt i september, noe som igjen var svakere enn ventet.

«Dette kan delvis forklares med lavere import av både jernmalm og kobber - som inngår i henholdsvis kinesisk stålproduksjon og byggebransjen, for å nevne noe, og kan i så måte tolkes som et tegn på mer avdempet innenlandsk etterspørsel», skriver Handelsbanken Capital Markets i en oppdatering.

Seismikk ga børsvinner

Kursvinneren på Oslo Børs torsdag var GC Rieber Shipping, som steg 31,9 prosent, etter at selskapet har opprettet et nytt seismikkselskap, Shearwater Geoservices, sammen med Rasmussengruppen.

Clarksons Platou Securities skriver i en oppdatering torsdag at de mener at oppstarten av et nytt seismikkselskap vil bidra til å forlenge situasjonen med lave dagrater ettersom seismikksektoren har veldig stort overskudd av skip.

«Vi mener timingen ikke er rett, og selv om disse skipene har vært markedsført lenge, er det negativt at det nye selskapet nå tar over med fersk egenkapital og organisasjon på plass. Disse skipene posisjonerer seg som lavkostnadsoperatører og vil være med på å opprettholde et tak på prisene. Slik sett vil selskapet forlenge situasjonen med lave rater», skriver meglerhuset.

I første omgang ser det ut som en beslutning som kommer for tidlig og er negativ for seismikketterspørselen og seismikkbalansen, mener Clarksons Platou Securities.

Pareto Securities mener imidlertid at den samlede effekten på dagratene og tilbudet vil være nøytral for markedet, ettersom tre av skipene allerede har vært operasjonelle og underbygg resten av markedet.

«Det er imidlertid negativ for de andre skipseierne, som PGS, CGG og Polarcus, ettersom den kommersielle ledelsen vil bli bedre for disse skipene», skriver meglerhuset.

DNO slo markedet

Ellers utviklet DNO-aksjen seg bedre enn markedet generelt torsdag. DNB Markets skriver i en oppdatering torsdag at de mener at onsdagens operasjonelle oppdatering fra DNO åpnet for tolkninger.

«Selskapet har fullført fire nye produksjonsbrønner på Tawke-feltet og er tilført rundt ti prosent i ytterligere produksjonskapasitet. Kostnadene på 20 millioner dollar ser ut til å ligge lavere enn ventet», skriver meglerhuset.

Gjenopptagelse av betalingene fra kurdiske myndigheter medfører at selskapet også opprettholder målsettingen om å løfte produksjonen til 135.000 fat oljeekvivalenter pr dag, men denne gang uten noen angivelse av tidspunktet for når de tar sikte på å innfri denne målsettingen, viser DNB Markets.

«I utgangspunktet gjaldt målsetting innen utgangen av året, men tidligere uteblitte betalinger fra kurdiske myndigheter kombinert med nedetid på eksportrørledningen i august innebærer risiko for at dette nå vil kunne ta noe mer tid», skriver DNB Markets, som fastholder sin kjøpsanbefaling på DNO med kursmål 14 kroner pr aksje.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,70 prosent til 630,63 poeng, omsatt for 2.830 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.