Saken mot Geir Selvik Malthe-Sørenssen skulle opprinnelig startet torsdag. Da møtte ikke den bedrageritiltalte journalisten og privatetterforskeren opp, og rettssaken ble derfor utsatt én dag. Fredag kom han inn i rettslokalet presis klokken ni.

Hans forsvarer, advokat Trygve Staff, frafalt fredag kravet om at deler av saken skal gå for lukkede dører. Tiltalte hadde på forhånd bedt om at hovedforhandlingen fredag ble avsluttet før klokken 12 av personlige grunner. Forsvaret fikk medhold i det, men tingrettsdommer Anne Cathrine Haug-Hustad bemerket at det var ekstraordinært.

Tiltalte skal forklare seg mandag. Den siste timen av saken fredag ble ført bak lukkede dører mens retten diskuterte om forklaringen hans skal gå helt eller delvis for lukkede dører. Staff begrunnet dette med forhold som både gjelder hans klient og andre av svært privat karakter.

Erkjente straffskyld

Malthe-Sørenssen erkjente straffskyld på samtlige tiltalepunkter, men på de fleste av dem som medvirker. På to punkter svarte han bare ja, og på ett punkt la han til at han erkjente straffskyld, men for et lavere beløp. Han sa også at han for tiden er sykmeldt.

Malthe-Sørenssen er tiltalt for bedragerier av nær syv millioner kroner, samt fire tilfeller av dokumentforfalskning. I en reportasjeserie i VG ble han kjent for å ha fabrikkert opplysninger i blant annet Treholt-saken.

Knyttet til Tromsdal

I sin innledning trakk aktor, førstestatsadvokat Håvard Kampen, linjer tilbake til sakene mot både Christer Tromsdal og Arne Treholt. Ifølge tiltalte skyldes trusselbildet særlig forhold knyttet til Tromsdal.

Kampen satte spørsmålstegn ved hvor truet tiltalte var ved gitte tidspunkt. En periode flyttet familien til England, men flyttet tilbake i 2016. Under oppholdet i England gikk Malthe-Sørenssen hos en psykolog som skal vitne retten.

Geir Selvik Malthe-Sørenssen
Geir Selvik Malthe-Sørenssen (Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix)

Forsvarer Trygve Staff mener saken er en tilståelsessak og sa at hans klient selv har kommet med mye av det han er tiltalt for til politiet før de selv var klar over det.

– Er beløpene riktige og hva er rollen til tiltalte? Er medvirkning omfattet av tiltalebeslutningen, spurte han.

– Vi får høre om en tidligere ustraffet mann som begynner å gjøre gale ting med penger. Det har selvfølgelig en grunn. Vi vil få høre om forhold i hans liv som innebærer en livskrise. Vi får høre om Tromsdal og miljøet rundt ham og om trusler og påvirkning derfra, sa han videre.

Forsvaret vil også hevde at andre har gitt seg ut for å være tiltalte og sendt inn lånesøknader og dokumentasjon. It-selskapet Ibas er hyret for å finne eventuelle elektroniske spor som viser dette.

Trusler fra kriminelle

Før hovedforhandlingen begynte fredag morgen, delte Staff ut en kopi til pressen av en epost fra april i år. Der bekrefter en pensjonert politietterforsker at det er et trusselbilde fra kriminelle mot tiltalte.

Politimannen var tidligere hovedetterforsker ved Asker og Bærum politidistrikt. Eposten ble sendt til Staff samme dag som 53-åringen hadde kontaktet ham for å få bekreftet at det hadde vært et møte mellom ham og politiet i Oslo for å skaffe ham skjermet adresse.

Det fremgår at politiet fant at det var uegnet fordi utseendet til Malthe-Sørenssen er så kjent. Han ble da bedt om å ta andre forholdsregler med hensyn til egen sikkerhet.(Vilkår)

Er det greit med shorts på jobb?
Vi har sjekket tre arbeidsplasser.
02:43
Publisert: