Bilprodusenten General Motors tilbakekaller nær en halv million biler på verdensbasis, skriver Financial Times.

Tilbaketrekkelsen ble offentliggjort av produsenten fredag denne uken, og skjer som et ledd i den nye sikkerhetsvurderingen etter en feil i tenningslåsen hos en rekke av produsentens biler.

Størstedelen av den siste tilbakekallelsen dreier som feil i softwaren på 470.000 pick-up trucks og SUVer. Feilen kan føre til at strømmen til hjulene blir stoppet, skriver avisen.

Også 33.000 biler av typen Chevrolet Cruze bes nå om å bli returnert bilprodusenten for feil på airbagene.

Feil på 5,95 millioner

Frem til nå er totalt 5,95 millioner biler kalt tilbake fra General Motors etter at feilen i tenningslåsen ble oppdaget.

Produksjonsfeilen skal ha kostet 13 liv og forårsaket mellom 30 og 300 ulykker. Bilprodusenten har fått refs for å ha vært sent ute med å rapportere om feilen, ettersom selskapet mottok de første opplysningene om feilen for over ti år siden. Først i mars i år gikk selskapet ut med en advarsel.

General Motors må betale 208 millioner kroner (35 millioner dollar) i bot, men risikerer at beløpet blir langt høyere etter at flere bileiere har gått til sak.

Sparket ledelsen

Tidligere har modellene Chevrolet Cobalts, Saturn Ions og flere andre biler blitt kalt tilbake som følge av problemet i tenningslåsen som fører til at tenningen skrur seg av under kjøring slik at motoren stanset og airbagene sluttert å virke.

Selskapet har erkjent at det er én og samme ingeniør har utviklet tenningslåsen, og både ingeniøren og en rekke høytstående ledere i bilgiganten har fått sparken.

Også andre feil har ført til at General Motors hittil i år tilbakekalt rundt 20 millioner biler i 44 omganger.

 

LES OGSÅ: 25 millioner amerikanske biler tilbakekalt i 2014

GM tilbakekaller biler for 29. gang i år(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.