Kuttene er del av innsparinger på nesten 500 milliarder kroner, som innen 2020 skal snu budsjettunderskudd til -overskudd i øyriket.

Osborne regnes som den mest sannsynlige etterfølgeren etter statsminister David Cameron og er ute etter å fremstå som en stø hånd på rattet i økonomien etter å ha lidd et pinlig nederlag da Parlamentet diskuterte kutt i velferdsordningene forrige måned.

Samferdsels-, miljø-, regional- og finansdepartementene vil alle få mindre penger til den daglige driften, ifølge utdrag fra talen Osborne skal holde mandag.

I tillegg kuttes investeringene for disse departementene med 8 prosent over de neste fire årene.

- Kan dra hele nasjonen ned

Siden 2010 har Osborne hatt ansvar for å få den britiske økonomien til å vokse igjen, men motstanderne beskylder ham for å knipe igjen ved å kutte pengebruken. Han kritiseres også for ikke å ha nådd det opprinnelige målet om overskudd allerede i 2015.

Han er ventet å slå tilbake mot kritikerne i mandagens tale og forsvare kuttene med at landet må gå i pluss igjen.

– Hvis vi ikke klarer å få ned underskuddet, kan det dra hele nasjonen ned. Derfor, av hensyn til den økonomiske tryggheten til hver familie i Storbritannia, er det verste vi kan gjøre nå å la nervene ta overhånd.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Negativ handelsbalanse i Storbritannia

 
Pundet er svekket hele 30 øre mot kronen

Cameron advarer britene mot «norsk» EU-løsning