Denne artikkelen ble først publisert for DNvinklubbs medlemmer.

 

 

 

Dessverre er det ingen som vet helt sikkert. Men en ting er sikkert, det er at den ikke kom fra noen av verdens mest berømte vindistrikter, slik man kjenner dem i dag. Mest sannsynlig ble verdens første vin til ved et uhell. Man kan se for seg at noen glemte en krukke med druer, sånn at den fikk begynne å gjære. Resultatet var neppe enestående fra dag en, men noe i det fikk menneskene til å fortsette med dette. Man kan jo tenke seg til at det var alkoholen som var drivkraften. Samtidig som man kan håpe at smaken også hadde noe med utviklingen å gjøre.

Verdens eldste. På det historiske museet i Pfalz i Tyskland finnes verdens eldste vin. En nesten 2500 år gammel romersk flaske, som stammer fra 325 f.Kr., og ble funnet i en romersk steinsarkofag under utgravninger i 1867.

To tredjedeler av væsken i amforaen er tyktflytende – sannsynligvis olivenolje. Romerne fylte olje oppå vinen for å konservere den, fordi kork var ekstremt sjeldent. Tilsynelatende virker metoden, for flaskens siste tredjedel inneholder vin. Smaken forblir en hemmelighet, da ingen har smakt den.

I skyggen. Verdens eldste næringsmiddel er vinen kalt. Og de eldste funnene har blitt gravd frem i Kina, Georgia, Armenia, Iran og Midtøsten. Helt tilbake til 7000 år f.kr. kan man si med sikkerhet at det både ble laget og konsumert gjæret druesaft. Hvor de eldste utgravningene er gjort i Kina og Georgia. I Libanon finner man i tillegg verdens største og eldste romerske vintempel dedikert til vinguden Bacchus.

Disse områdene i dag lager fortsatt vin, men i skyggen av de kjente europeiske. I stort omfang bruker de gamle egne opprinnelige druesorter man aldri benytter seg av i vesten.

Flere og flere importører i Norge ser nå mot flere av landene hvor vinen oppstod, det har gitt oss nye særegne bekjentskaper. Her er høstens nyheter fra "vinens vugge".

 

 

Hvitvin

 

9035341 Rkatsiteli 2011
Phesant´s Tears
Kakheti, Georgia              
Kroner 220,- bestilling 
86 poeng
Non Dos
Dufter av honning, kamfer og tørket aprikos. Rik, fersk og lett bitter frukt på smak med en lang tørr utgang. Drikk nå til fete retter av lys fugl. BDK

17469 Phesant´s Tears Mtsvane 2013 
Phesant´s Tears
Kakheti, Georgia              
Kroner 250,- bestilling 
86 poeng
Non Dos
Dufter av bitter te og gule frukter, fyldig og moderat bitter frukt på smak med en lang fersk utgang. Drikk til grillede grønnsaker og kremete retter av lys fugl. BDK

15052 Santorini Assyrtiko 2013
Sigalas
Santorini, Hellas              
Kroner 229,- bestilling
85 poeng
Non Dos
Dufter av voks og tørket gress med innslag av røyk og mineraler. Pen syrlig frukt på smak med mineraler og en lang tørr utgang. Litt rustikk. Drikk til blåskjell og skalldyr. BDK

 

Rødvin

 

17470 Saperavi 2013    
Phesant´s Tears
Kakheti, Georgia              
Kroner 250,-bestilling  
89 poeng
Non Dos
Jordlig og aromatisk mørk bærfrukt med innslag av svale krydder og tørkede bær på duft. Saftig og strukturert blåbærfrukt på smak med en fast og tørr utgang. Drikk nå til 2018. Passer til småvilt. BDK

10053 Château Musar 2007             
Château Musar              
Bekaa, Libanon
Kroner 294,90 basiskategori 5
87 poeng
Autentico
Moden og lett volatil på duft med røde bær, treverk og lyse balsamiske toner.  Bløt frukt i inngang med et litt hult midtpartig og en tørr strukturert utgang. Drikk til lam og sopp. Drikk nå til grillet lam og sopp. BDK

7701 Shavkapito 2013 
Phesant´s Tears                
Kakheti, Georgia              
Kroner 239,90 bestilling
87 poeng
Non Dos
Dufter av tyttebær og tørkede urter med innslag av lav. Tørr og strukturert frukt på smak med en fyldig og lang, bitter utgang. Drikk nå til lam og kjøttgryte. BDK

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.