Legemiddelselskapet Algeta har inngått en samarbeidsavtale med legemiddelgiganten Bayer som sikrer videre utvikling og global kommersialisering av Algetas hovedprodukt, Alpharadin.

Dette terapeutiske legemiddelet er under utvikling, og skal benyttes i behandlingen av kreft med spredning til skjelettet.

Avtalen har en anslått verdi på over 4,8 milliarder kroner (560 millioner euro) og er den største i sitt slag noen gang for et norsk legemiddelselskap, melder selskapet.

Algeta kaller dette en ny milepæl for norsk kreftforskning.

Algeta mottar vel 365 millioner kroner (42,5 millioner euro) fra Bayer ved inngåelse av avtalen, mens resten av beløpet mottas etter hvert som målsettinger knyttet til produktutvikling, produksjon og kommersialisering nås.

I tillegg vil Algeta motta betydelige salgsprovisjoner.

Les også: - Den aksjen kan gå helt bananas

Omfattende utviklingsprogram
Alpharadin er nå inne i den siste fase III av utviklingsprogrammet. Alpharadin prøves nå ut på omlag 750 pasienter med langt fremskreden prostatakreft ved over 100 sykehus over hele verden, åtte av dem er norske sykehus.

- Dette er det mest omfattende norske utviklingsprosjektet for ny kreftbehandling noen gang, skriver Algeta i børsmeldingen.

Det antas at Alpharadin vil være effektivt også ved andre kreftformer og studier for å klarlegge dette er i startfasen.

Utviklingen av produktet så langt har påvist forlenget levetid, bedre livskvalitet samt mindre smerter og bivirkninger hos pasienter med langt fremskreden prostatakreft, opplyser Algeta.

Deler på utviklingskostnadene
Algeta og Bayer skal dele på fremtidige utviklingskostnader for Alpharadin i forbindelse med prostatakraft og andre kreftsykdommer, og Bayer vil dekke hoveddelen av kostnadene.

Bayer er verdens fjerde største legemiddelselskap.

- Avtalen er resultatet av en omfattende prosess for å utnytte det kommersielle potensialet i Alpharadin best mulig. I Bayer har vi funnet et verdensledende legemiddelskap med tidligere suksess fra globale lanseringer av kreftmedisiner. Vi har store forventinger til at vi sammen skal levere et unikt og effektivt legemiddel for kreftpasienter med spredning til skjelettet, sier Andrew Kay, adm. direktør i Algeta ASA.

Imponert over resultatene
Bayer har fått rettighetene til å kommersialisere Alpharadin over hele verden, med unntak av USA der Algeta har en opsjon på å beholde inntil 50 prosent av markedet. Algeta vil være ansvarlig for produksjon og leveranse av produktet over hele verden.

- Behandling av kreft med spredning til skjelettet representerer et svært stort og udekket medisinsk behov. Alpharadin er en målrettet behandlingsform som er helt ulik både eksisterende legemidler og produkter som er under utprøving. Vi er imponert over de kliniske resultatene som er dokumentert så langt og ser et betydelig kommersielt potensial i Alpharadin. Bayer er svært dedikert til å bringe nye og mer effektive legemidler til pasienter som trenger behandling. Alpharadin vil være en sentral del av vår kommende portefølje av avanserte legemidler for kreftbehandling, sier Kemal Malik, direktør for global utvikling i Bayer HealthCare.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.