DnB Nors styre foreslår å styrke egenkapitalen med 14 milliarder kroner gjennom en emisjon av ordinære aksjer, med fortrinnsrett for eksisterende aksjonærer, melder banken fredag morgen. DnB Nors markedsverdi er 85,4 milliarder kroner.

– Denne transaksjonen vil øke vår evne til å møte våre kunders finansieringsbehov fremover. Aksjeemisjonen vil samtidig posisjonere oss bedre for høyere kapitaldekningskrav i banksektoren, samtidig som vi raskere vil kunne gjenoppta vår langsiktige utbyttepolitikk, sier konsernsjef Rune Bjerke .

Støttet av storaksjonærene
Aksjeemisjonen er støttet av DnB Nors største aksjonærer og garantert fulltegnet av tilretteleggerne. Kjernekapitaldekningen vil som følge av aksjeemisjonen øke til 11,3 prosent.

Strengere regulering av europeisk banksektor og tøffere krav fra ratingbyråene har gjort at kjernekapitalkravet nå presses opp mot ti prosent.

Ved utløpet av andre kvartal hadde DnB Nor en kjernekapitaldekning på 7,3 prosent.

Dropper Finansfondet
DnB Nor søker altså ikke om kapital fra Statens Finansfond.

– Statens Finansfond har spilt en svært viktig rolle i den urolige tiden vi har vært gjennom. I dag fremstår det ordinære markedet mest attraktivt for DnB Nor fordi det gir tilgang til permanent kapital, sikrer likebehandling av alle våre mer enn 45 000 aksjonærer og tilbyr ordinær egenkapital til konkurransedyktige betingelser, sier Bjerke i meldingen fra DnB Nor.

Ventet emisjon
Det har i flere uker blitt spekulert i at en emisjon fra DnB Nor måtte komme.

- Et spørsmål om dager, sa bankanalytiker Bengt Kirkøen i meglerhuset Fondsfinans til Dagens Næringsliv i går.

Les: Et spørsmål om dager

For et par uker siden skrev DN at DnB Nor trenger minst 15 milliarder kroner for å bli like solid som konkurrentene. Nordea, Swedbank og SEB har alle styrket balansen for å møte trangere tider og strengere myndighetskrav om størrelse og kvalitet på kjernekapitalen.

Vil holde fast ved posisjonene
Staten er største aksjonær i DnB Nor, med 34,0 prosent av de utestående aksjene. Staten støtter emisjonen, og regjeringen vil fremme en proposisjon til Stortinget for å få fullmakt til å delta i emisjonen med sin forholdsmessige andel.

- Jeg ser emisjonen som et sunt tegn både for selskapet og markedet. Emisjonen vil styrke kjernekapitaldekningen i selskapet og øke bankens finansielle robusthet på en måte som gir like muligheter for alle aksjonærer til å delta, sier handelsminister Sylvia Brustad i en pressemelding.

Også Sparebankstiftelsen DnB Nor vil unngå utvanning. Sparebankstiftelsen har inngått en avtale om å garantere og tegne seg for 500 millioner kroner, og vil opprettholde en eierandeln på mer enn 10 prosent etter at emisjonen er gjennomført.

Også Folketrygdfondet med 3,8 prosent støtter emisjonen, og har inngått en avtale om å garantere og tegne seg for sin forholdsmessige andel.

Resten av emisjonen er garantert fulltegnet av Morgan Stanley og Citi i henhold til alminnelige betingelser og under forutsetning av at den norske stat tegner seg for sin forholdsmessige andel.

Behandles i slutten av november
Emisjonen krever godkjennelse i en ekstraordinær generalforsamling som planlegges gjennomført i siste halvdel av november 2009.

Morgan Stanley, DnB NOR Markets og Citi er tilretteleggere for emisjonen. Også Arctic Securities har vært rådgiver for DnB Nor i prosessen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.