Samsung presenterte fredag et tap på 14,4 millioner dollar for fjerde kvartal 2008. Det er første gang selskapet taper penger siden selskapet begynte å presentere kvartalsvise resultater i 2000, skriver Wall Street Journal.

Samtidig varsler Sony at deres årsresultat for første gang på 14 år kommer til å bli skrevet med rødt, skriver avisen .

Dermed har den globale krisen gitt en kraftig påminnelse om at selv de sterkeste selskapene i verden ikke kan regne med å være uberørt

Tiårets suksess
Samsung doblet salget på bare tre år i perioden 2001 til 2003, og i 2004 tjente de mer penger enn noe annet høyteknologisk selskap i verden - inkludert Microsoft og Intel. Selv under Asias finanskrise i 1997 og 1998 tjente selskapet penger, men da rapporterte de ikke kvartalsvis.

Kutter mer og fler
Sony forventer et netto tap på 1,7 milliarder for regnskapsåret som avsluttes 31. mars. Det i sterk kontrast til resultvarselet som ble sendt ut i oktober. Da var forventningene en netto gevinst på samme sum - 1,7 milliarder dollar.

Dermed må konsernsjef Howard Stringer, som overtok som toppsjef som første ikke-asiat i 2005, kutte enda kraftigere. I forrige måned varslet Sony at de vil fjerne 16 000 jobber fra sin elektronikkdivisjon og stenge seks fabrikker. Nå planlegger de krisetiltak i andre deler av selskapet, inkludert spill og underholdningsdelen. Målet er å spare inn utgifter for 1,7 milliarder dollar.

- Vårt selskap kunne ikke slippe unna den raske nedturen i den globale økonomien, sier Robert Yi, en investorkontakt i Samsung. Det kan synes som en uttalelse som vil gjelde for mange selskaper når resultatsesongen så vidt har begynt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.