Transocean og GlobalSantaFe fusjonerer.

Når de to kjempene slår seg sammen verdsettes selskapet til 53 milliarder dollar, tilsvarende 303 milliarder kroner.

Selskapene regner med at fusjonen kan kutte de samlede, årlige kostnadene med 100-150 millioner dollar innen 2010.

Løfter norske riggaksjer
Norske riggaksjer ble sendt rett opp på meldingen.

SeaDrill-aksjen reagerte umiddelbart på fusjonsmeldingen, og hoppet i været fra 123,50 kroner til 128 kroner. Awilco Offshore gikk fra 73,30 kroner til 75,90 kroner.

Følg riggaksjene på Oslo Børs her.

Spekulasjoner rundt SeaDrill
Det har tidligere vært spekulasjoner om at John Fredriksens SeaDrill skulle ønske å legge inn bud på GlobalSantaFe og Noble, et annet amerikansk riggselskap, men intet har skjedd.

Det nye gigantselskapet skal hete Transocean og vil fortsatt handles på Nyse under tickeren RIG. Selskapet vil ha rundt 20.000 ansatte, en global flåte på 146 rigger og en ordrereserve på 33 milliarder dollar.

Transocean-topp Robert L. Long fortsetter som konsernsjef, mens Global Santa Fes Jon A. Marshall blir styreleder.

Investor Kristian Siem er aksjonær og sitter i Transocean-styret

Ekstraordinært utbytte
Transoceans aksjonærer vil motta 33,03 dollar i kontanter og 0,696 aksjer i det nye selskapet for hver aksje. GlobalSantaFe-aksjonærene vil få 22,46 dollar i kontanter og 0,4757 aksjer i det nye selskapet.

De to selskapenes aksjonærer vil samlet motta 15 milliarder dollar, som finansieres gjennom en ettårig brolån. De pengene Transocean-aksjonærene mottar vil komme som et ekstraordinært utbytte i kombinasjon med en spleis, ifølge TDN Finans.

Les pressemeldingen fra selskapene her. (Ekstern lenke)

Risikerer milliardsmell på skatten
Transocean er verdens største offshore riggselskap, med 82 flyttbare boreenheter og over 12.000 ansatte over hele verden. Selskapet har sitt hovedkontor i Houston i Texas i USA, men er registrert i skatteparadiset Cayman Islands.

Transocean har også kontorer i Bergen og Stavanger.

I Norge er selskapet kanskje ekstra godt kjent på grunn av en skattesak.

Økokrim har siktet Transocean for grovt skattesvik. I tillegg er Ernst & Youngs skatteekspert Einar Brask siktet for medvirkning, sammen med revisor Klaus Klausen, og en lokal Transocean-direktør.

Det amerikanske riggkonsernet risikerer en skattesmell på mellom 2,5 og fire milliarder kroner inklusive tilleggsskatt. Det er suveren norsk rekord, ifølge Dagens Næringsliv.

Økokrim mener Transocean har drevet ulovlig skattetilpasning ved flere anledninger.

DN.no kommer med mer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.