200 kilometer utenfor kysten av Yorkshire skal Storbritannia bygge ut Doggerbank, Europas største vindpark.

Forewind-konsortiet, hvor Statoil og Statkraft er blant deltakerne, bekreftes som vinner av Dogger Bank-sonen i den tredje runden for offshore vindparker i Storbritannia.

Det fremgår av en melding fra det britiske statlige eiendomsdirektoratet (crown Estate) fredag.

Det har tidligere vært spekulert i at konsortiet ville stikke av med seieren. Dogger Bank-sonen omfatter 9 gigawatt. Totalt kan de ni sonene som er tildelt i den tredje runden generere en fjerdedel av Storbritannias elektrisitetsbehov innen 2020, ifølge meldingen.

2014 - 2015
Forewind-konsortiet venter å ta den første investeringsbeslutningen rundt utviklingen av vindkraftparker på Doggerbank i 2014.

Det opplyses meldinger fra Statoil og Statkraft fredag.

”Forewind har gjennom avtalen et mål om å utvikle 9 GW på Doggerbank, mens det øvre potensialet er beregnet til rundt 13 GW, noe som kan dekke rundt 10 prosent av det totale strømbehovet i Storbritannia”, heter det i meldingene.

Byggearbeidene ventes starte tidligst i 2015.

– Havvind er et strategisk satsingsområde for Statoils virksomhet innen ny energi. Vårt mål er å modne prosjektene på Doggerbank fram til investeringsbeslutning, og forhåpentligvis gjøre disse lønnsomme og teknisk gjennomførbare. Doggerbank er en utfordrende sone, hvor vår kompetanse fra olje- og gassvirksomheten offshore vil ha stor betydning, sier konserndirektør for Teknologi og Ny Energi Margareth Øvrum i Statoil.

De andre deltakerne i konsortiet er RWE Npower Renewables og SSE Renewables. De fire deltakerne har lik eierandel i Forewind.

Til dagens priser kan Dogger Bank-prosjektet alene, som er det største i auksjonen, koste 35 milliarder pund, ifølge The Times.

Les også: Seiler opp på Doggerbank

– På Doggerbank får vi bruk for den kunnskapen vi har fra våre vindparker på land. I tillegg bygger vi ny kompetanse innen utvikling av havbasert vindkraft, sier konsernsjef Bård Mikkelsen i Statkraft til NTB.

Statoil ser havvind som et strategisk satsingsområde innen ny energi.

– Vårt mål er å modne prosjektene på Doggerbank fram til investeringsbeslutning, og forhåpentligvis gjøre disse lønnsomme og teknisk gjennomførbare. Doggerbank er en utfordrende sone, hvor vår kompetanse fra olje- og gassvirksomheten offshore vil ha stor betydning, sier Margareth Øvrum, konserndirektør for Teknologi og Ny Energi i Statoil.

Både Statoil og Statkraft er fra før involvert i utbyggingen av den 315 megawatt store havvindparken Sheringham Shoal utenfor kysten av Storbritannia.

Se video-intervju med sjefene i Statkraft og Statoil om Sheringham Shoal-samarbeidet: