StatoilHydro-sjef Helge Lund tar grep for å hindre ytterligere fall i produksjonen, og går sammen med USAs største gassprodusent Chesapeake Energy Corporation.

– Vi har tatt et strategisk viktig steg gjennom dette samarbeidet med Chesapeake, en ledende amerikansk gassaktør, sier Helge Lund, konsernsjef i StatoilHydro.

Lund kjøper 32,5 prosent i selskapets skifergassområde i Appalachene nordøst i USA. Områdene Chesapeake har rettigheter til strekker seg over 7.300 kvadratkilometer i Appalachene i det nordøstlige USA. StatoilHydros nettoandel tilsvarer omkring 2.400 kvadratkilometer av denne lisensen. Avtalen gjelder i første omgang Marcellus-formasjonen, som er et lag, av mange skiferlag under bakken.

- Men dersom man finner gass i de andre lagene i Chesapeakes områder, har vi også rettigheter, sier Peter Mellbye til DN Energi på StatoilHydros pressekonferanse.

BAKGRUNN: Satser på milliardær i pengetrøbbel

Bra timing
Avtalen innebærer i tillegg felles utforskning av globale muligheter innen ukonvensjonell gass.

Dette er StatoilHydros andre storsatsing på ukonvensjonelle reserver. Tidligere har selskapet investert milliarder i utvinning av olje fra tjæresand i Canada. Å utvinne naturgass fra skiferreservoarer regnes også som ukonvensjonelle reserver fordi produksjonen er meget krevende på grunn av skifterens lave gjennomstrømning.

- Jeg mener at timingen er bra. Det er mange av skifergassprosjektene som har falt i pris, så de betaler mindre enn tidligere avtaler når man ser på størrelsen på området, sier analytiker Trond Omdal i Arctic Securities til DN.no.

Storsatsning
Prisen på gigantavtalen er på 1.250 millioner dollar, eller rundt 8,5 milliarder kroner, i kontantvederlag, og 2.125 millioner dollar, rundt 14,6 milliarder kroner, for fremtidig dekning av 75 prosent av bore- og kompletteringskostnadene i perioden 2009 til 2012. Tilsammen er prislappen på over 23 milliarder kroner.

Det er ingen hemmelighet at StatoilHydro sliter med å opprettholde produksjonen av olje og gass. Produksjonsfallet i tredje kvartal var på ni prosent.

Les også: Miserabelt fra Helge Lund

Solid plattform
Forutsetningen for at bæringen av brønnkostnadene skal betales fullt ut, er at Chesapeake opprettholder en betydelig borevirksomhet.

– Vi etablerer en solid plattform for videre utvikling av våre gassverdikjeder og for vekst innen ukonvensjonell gass på verdensbasis. Vi føyer dessuten betydelige ressurser til vår portefølje. Avtalen gir oss en solid posisjon innen en attraktiv og langsiktig ressursbase til konkurransedyktige betingelser, sier Lund.

Avtalen vil omfatte mer enn 32.000 lisenser i de amerikanske delstatene Pennsylvania, West Virginia, New York og Ohio. Chesapeake planlegger å fortsette å kjøpe lisenser i landområder over Marcellus-formasjonen. StatoilHydro har rett til 32,5 prosent deltakelse i eventuelle nye lisenser.

Positivt fra 2013
Avtalen sikrer StatoilHydro fremtidige utvinnbare ressurser på rundt 2,5-3,0 milliarder fat oljeekvivalenter. Selskapets egenproduksjon av skifergass i Marcellus-formasjonen forventes å øke til minst 50.000 fat oljeekvivalenter dagen i 2012 og minst 200.000 fat dagen etter 2020.

StatoilHydro andel av fortjenesten fra lisensene vil være den samme som Chesapeke’s - 87 prosent. StatoilHydro forventer netto positiv kontantstrøm fra 2013.

Transaksjonen forventes å bli fullført innen utgangen av året.

StatoilHydro har kalt inn til pressekonferanse klokken 10:00: DN Energi er tilstede på presentasjonen og kommer tilbake med mer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.