Rec-gründer og milliardær Alf Bjørseth tapte hele 200 millioner kroner ifjor på solselskapet Norsun, som han startet opp i 2005.

Bjørseth eier drøyt 20 prosent av Norsun, som produserer deler til solcellepaneler. Dagens Næringsliv skrev i sommer at Norsun måtte ta et tap på nesten én milliard kroner.

Toppsjef Bjørn-Olav Brelin sa da til DN at 2012 blir et overlevelsesår.

- 2012 er et utfordrende år for alle aktører i solindustrien, sa Brelin.

Som andre aktører i solindustrien har Norsun merket prispress og sterk konkurranse fra blant annet kinesiske produsenter. Samtidig har toneangivende land som Tyskland, Spania og Italia sterkt redusert sine støtteordninger til solinstallasjoner.

Enorme verdier
Norsun er imidlertid ikke det eneste selskapet i Bjørseths portefølje.

Gjennom eierselskapet Celmar AS har Bjørseth eierandeler i en rekke selskaper, som driver høyteknologisk utvikling innenfor energi og materialer. Tapet i selskapet var på 289 millioner kroner ifjor, der tapet på Norsun sto for størsteparten.

Tilsammen er alle selskapene i Celmar verdsatt til rundt 1,56 milliarder kroner i årsregnskapet, ned fra 1,85 milliarder i 2010. I tillegg kommer en egenkapital på 645 millioner kroner, ned fra 950 millioner kroner året før.

- Visjonen er å skape verdier og gjøre verden litt renere, og selskapet søker å realisere denne visjonen gjennom å bidra til utvikling av nye industrvirksomheter - først og fremst knyttet til fornybar og klimanøytral energiproduksjon samt nye og mer miljøeffektive materialteknologier, skriver Bjørseth i årsrapporten til Celmar.

Tror på Scatec
Blant de mest omtalte selskapene i Bjørseth-porteføljen er Scatec Solar, som har satt opp solparker for nær fem milliarder kroner i Sør-Afrika, et av verdens mest forurensede land. Selskapet fikk et resultat før skatt på 30 millioner kroner ifjor, og toppsjef Raymond Carlsen har tidligere uttalt til Dagens Næringsliv at han forventer at bunnlinjen skal øke til 115 millioner kroner i 2012.

Det er 16 år siden Bjørseth etablerte solenergiselskapet Rec i Glomfjord. Like før Rec ble børsnotert, solgte han seg ut av selskapet for 900 millioner kroner for å etablere en ny solenergifabrikk i Årdal.

Bjørseth mener det er betydelig utviklingspotensial for de fleste av Celmars satsninger, og ser muligheter innenfor Scatecs kjerneområder eller i nær tilknytning til disse.

- Flere av satsningsområdene er imidlertid i en tidlig fase, og det knytter seg således usikkerhet til fremtidig utvikling. Svekkelsen i verdensøkonomien og uroen i finansmarkedene har også hatt innvirkning på enkelte av selskapene i vår portefølje. Den kommende perioden forventes basert på dette å bli krevende, skriver Bjørseth.

DN.no har ikke lykkes i å få en kommentar fra Alf Bjørseth.

Les også:

<b>Langer ut mot «gründerfiendtlig» skatt</b>

<b>- Ambisjoner om et lite industrieventyr</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.