Finanskrisen fortsetter å herje med John Fredriksens verdier.

Nå må hans riggselskap Seadrill skrive ned verdien på sine aksjeposter i Pride International, Scorpion Offshore og SepureCrest med 615 millioner dollar i fjerde kvartal, eller rundt 4,1 milliarder kroner med dagens valutakurs.

I tredje kvartal varslet selskapet at verdien på disse strategiske investeringene hadde falt med 687 millioner dollar, men aksjekursene har kommet noe opp igjen i løpet av fjerde kvartal slik at tapet ikke ble like ille som ventet.

Selskapet har ikke endret eierskap i selskapene i løpet av kvartalet.

I tillegg tar selskapet et tap på 35 millioner dollar, eller rundt 230 millioner kroner, knyttet til såkalte TRS-avtaler.

For to uker siden kom nyheten om at Fredriksens tørrbulkrederi Golden Ocean er i likviditetsproblemer etter at to avtaleparter bryter sine kontakter med rederiet.

Les også: Fredriksen-selskap i pengenød

Viktig del av historien
- En viktig del av Seadrills historie har vært vekst gjennom store investeringsposisjoner i andre riggselskaper med attraktivt verdipotensial, sier toppsjef Alf C. Thorkildsen i en kommentar.

Seadrill har gjennom denne strategien kjøpt selskaper som Smedvig, Mosvold Offshore, Odfjell Invest og Eastern Drilling. I tillegg har Seadrill realisert gevinster gjennom å kjøpe og selge eiendeler i Ocean Rig, Apexindo, Prata Duka og Aker Drilling.

- Seadrill ser fortsatt på investeringene i Pride, Scorpion and SapuraCrest som attraktive og langsiktige investeringer. Alle tre selskapene handles nå med betydelig rabatt sammenlignet med den virkelige verdien på de underliggende eiendelene i selskapene, mener Thorkildsen.

- Selskapene har sterke kontantstrømmer og gode eiendelsposisjoner som matcher Seadrills strategiske vekstambisjoner. Styret håper at Seadrill gjennom langsiktig eierskap av disse posisjonene kan hente inn igjen tapene, og også se til at disse investeringene fører til lønnsom vekst for Seadrill, konkluderer han.

Rentetap
Selskapet opplyser i tillegg at det i løpet av andre halvår 2008 har inngått en rekke renteswap-avtaler, for å sikre seg langsiktig gode rentebetingelser. Disse avtalene er såkalt mark-to-market, og på grunn av lavere dollarrente mot slutten av 2008 må Seadrill ta et tap på ytterligere 160 millioner dollar, eller drøyt én milliard kroner.

Det gir et totalt tap i fjerde kvartal på rundt 5,3 milliarder kroner for Seadrill.

Selskapet presiserer imidlertid at rentetapene er fundamentalt sett positive for selskapet. 55 prosent av den utestående gjelden på 7,1 milliarder dollar, eller nesten 50 milliarder kroner, er nå til fastrente.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.