Røkke-selskapet Aker RGI asa kjøpte 80 prosent av Wimbledon Football Club for cirka 25 millioner pund i 1997. Egenkapitalen var tapt allerede ifjor sommer og Aker RGI har lånt Wimbledon minst 10,5 millioner pund for å holde klubben i live.

Slår den dystre prognosen om 33 millioner pund (400 millioner kroner) i underskudd på den løpende driften til, må klubben tilføres minst så mye penger til for å overleve. Hvis Røkke tar regningen, vil han da ha svidd av rundt 800 millioner kroner på sitt engelske fotballeventyr.

Wimbledon fikk 28. mai i år tillatelse til å flytte klubben fra Wimbledon til Milton Keynes, som ligger mer enn åtte mil nordvest for London. Det var en uavhengig kommisjon utpekt av det engelske fotballforbundet som avgjorde den omstridte saken.

Kunne gått konkurs
Wimbledon Football Club hadde utpekt revisjonsselskapet Deloitte & Touche for å gi en ekspertvurdering av klubbens finansielle stilling. Revisjonsselskapet utgir en årlig vurdering av den finansielle situasjonen i engelsk fotball og er anerkjent som eksperter på fotballøkonomi.

Styreformann Charles Koppel i Wimbledon gjorde det klart for kommisjonen at alternativet til en flytting var å la Wimbledon gå konkurs. Kommisjonen godtok dette og la ikke minst vekt på det mørke økonomiske bildet som Deloitte & Touche tegnet av klubbens fremtidsutsikter.

Deloitte & Touche anslo 13. mai i år at Wimbledon ville få et samlet underskudd på den løpende driften på over 33 millioner pund (400 millioner kroner) i de tre sesongene fra og med 2001/02 til og med 2003/04. Forutsetningene for dette regnestykket er at klubben forblir i 1. divisjon, og at den vil få 0,8 millioner pund i tv-inntekter per år. Dessuten er det forutsatt at andre inntekter stiger med fem prosent per år, mens lønnsutgiftene kan presses ned med 11 prosent i året.

Katastrofale tilskuertall
Wimbledon Football Club er for tiden i en ekstremt vanskelig økonomisk situasjon. Klubben spiller fortsatt på Selhurst Park, banen den leier fra konkurrenten Crystal Palace. Under lørdagens sesongstart lørdag, kom det bare 2476 tilskuere. Dette er 64 prosent lavere enn det allerede katastrofalt lave snittet på 6832 tilskuere i forrige sesong. En stor del av fansen boikotter klubben i forbannelse over at den skal flytte fra sørvest-London.

Samtidig har andre inntekter så godt som fordunstet fullstendig. I 2001/02- sesongen fikk klubben 5,1 millioner pund i såkalte "fallskjerminntekter" etter nedrykket fra Premier League i 2000. Nå er det slutt på disse pengene. I tillegg var Røkke veldig uheldig med at ITV Digital gikk konkurs, slik at gode tv-inntekter forsvant. Selv om det er blitt en ny tv-avtale for klubbene, så er det snakk om langt mindre penger enn før.

Flytter snart
Fremtiden til Wimbledon står og faller på at flyttingen til byen Milton Keynes blir en suksess. Klubben satser på en midlertidig løsning der allerede fra jul, og at et nytt permanent stadionanlegg skal stå klart fra sesongen 2004/05. Men det er langt frem dit. Imens er klubben allerede i underbalanse, pengene strømmer ut og revisor sier at det foreløpig ikke foreligger noen dokumentasjon for at flyttingen vil gi det ventede løftet i inntekter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.