JP Morgans varslede giganttap sender sjokkbølger inn i finansmarkedene, og har fått det amerikanske finanstilsynet SEC til å sperre opp øynene.

Nå går tilsynet selskapet nærmere etter i sømmene, skriver The New York Times/CNBC.

Den amerikanske bankkjempen er en av de absolutt største finansinstitusjonene i verden. Torsdag varslet selskapet at det gikk på et tap på to milliarder dollar i mars, og at ytterligere én milliard dollar kunne gå tapt i andre kvartal som følge av markedsuroligheter.

Markedet svarte med å sende aksjen ned 9,3 prosent fredag, som også senket Wall Street.

Les også: Bankaksjer senket Wall Street

Undersøkelser iverksatt
Tapene skal angivelig være relatert til veddemål i markedet for konkursforsikringer.

”Selv om tapet ikke er en stor trussel mot en bank som er så stor og mektig som JP Morgan, er det en sterk påminnelse om at banksystemet forblir sårbart for markedssjokk mer enn tre år etter finanskrisen. Det har også økt bekymringene for at større banker fortsetter å inngå risikofylte finansielle veddemål som kan true økonomien”, skriver The New York Times.

Det amerikanske finanstilsynet har startet initielle undersøkelser rundt JP Morgans regnskapsføring og offentliggjøring omkring handlene, ifølge avisen.

Mens selskapets toppsjef, Jamie Dimon, torsdag uttalte at feilen var selvpåført og ”det er ikke slik vi skal drive vår virksomhet”, stilles det nå spørsmål ved bankens risikohåndtering.

Spørsmålet er høyaktuelt ettersom amerikanske myndigheter vil innføre den såkalte ”Volcker-regelen”, som skal begrense bankenes risikotagning, og som banker, inkludert JP Morgan, har vært sterkt imot.

Blåste av ryktene
Ledelsen i JP Morgan ble i april gjort oppmerksom på at en ansattt ved London-kontoret hadde inngått et enormt veddemål innen såkalte konkursforsikringer (CDS), men bagatelliserte rapportene, ifølge The New York Times, som viser til kilder i den føderale sentralbanken i New York.

Dimon omtalte ryktene først som ”storm i et vannglass”. Men, dette skulle snart endre seg, etter hvert som det gikk opp for ledelsen i New York at pengene rant ut av London-kontoret, og svarene man fikk derfra ikke var tilfredsstillende. Veddemålet hadde begynt å gå i bankens disfavør, ifølge avisen.

I tilegg til å gjøre sine egne granskninger, kontaktet banken også amerikanske bankreguleringsmyndigheter og det amerikanske finanstilsynet SEC.

I april meldte Bloomberg at megler Bruno Iksil ved JP Morgans London-kontor angivelig skulle ha inngått et enormt veddemål mot markedet på at en rekke amerikanske selskaper ikke vil gå konkurs i løpet av de neste fem årene.

Det ble vist til en rekke ikke-navngitte motparter, som anslo eksponeringen mot konkursforsikringene (CDS) til 100 milliarder dollar, rundt 580 milliarder kroner, alene.

Skal drive risikostyring
Iksil er ansatt i bankens investeringsavdeling, og i den delen som hjelper virksomheten med å styre markedsrisiko og å investere overskuddskapital. Eksperter har derfor antatt at veddemålet også har vært sikret.

JP Morgan har nektet å gå i detalj på hvordan veddemålet har slått feil, delvis fordi banken fortsatt sitter på enkelte av de tapsbringende posisjonene, og frykter at rivaler kan vedde imot dem, som potensielt vil øke tapene ytterligere, ifølge Financial Times.

Hedgefond som har satset mot bankens posisjoner sier at JP Morgans anslag på én milliard dollar for å komme seg ut av handlene er ytterst optimistisk og at det faktiske beløpet kan bli flere ganger høyere, ifølge avisen.

- Det er ingen kjøpere eller selgere i markedet akkurat nå. På grunn av det, er det umulig for JP Morgan å komme seg ut av handelen. Disse posisjonene, som virket fornuftige for dem å etablere, blir umulig å håndtere når likviditeten tørker inn, sier forvalter Gennaro Pucci i PVE Macro Credit Fund i London til The New York Times.

Les også:
Kjempetap for JPMorgan (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.