Apple har hatt enorm suksess med sin digitale musikkbutikk iTunes Store. Det lastes ned nesten sju millioner sanger fra butikken om dagen, noe som betyr en omsetning på nesten sju millioner dollar daglig.

Les også: Apples kassasuksess

Nå får Apple konkurranse fra Amazon.com, som på tirsdag annonserte at deres musikkbutikk Amazon MP3 vil være forhåndsinstallert på mobiltelefonen T-Mobile G1. Telefonen er den første som benytter Googles nye Android-plattform, og er foreløpig kun tilgjengelig i USA.

Musikkbutikken inneholder rundt 6 millioner sanger, alle sammen uten digital kopibeskyttelse (DRM). For å laste ned sanger må man være tilkoblet et trådløst nettverk (WLAN/Wi-Fi), mens man kan søke etter og lytte til sanger via 3G-nettet.

Amazon har avtaler med alle de fire største plateselskapene, i tillegg til flere tusen "uavhengige selskaper".

Les også: Nå kommer Google-telefonen

Analytikere mener Amazon/T-Mobile-samarbeidet om digital musikk bør bekymre Apple. Aram Sinnreich i Radar Research sier til Computerworld.com at Apple tidligere har satset på å låse dem som kjøper iTunes-musikk til sin egen musikkspiller iPod. Denne praksisen blir stadig vanskeligere, i takt med at flere og flere ser fordelene med DRM-fri musikk.

Ubegrenset nedlasting
Sinnreich mener det er to grunner til å være imponert over Amazons musikkbutikk - som foreløpig kun er tilgjengelig for amerikanske kunder.

- Den har fått en skikkelig markedsandel, og den har virkelig vært en viktig drivkraft i å få bransjen vekk fra DRM, sier Sinnreich. Han ser nå for seg at neste fase innenfor digital musikk vil være abonnementstjenester, hvor man ikke betaler per sang - men heller en fast sum for å få tilgang til alt.

Nokia har allerede en slik abonnementstjeneste, "Comes with music", hvor de tilbyr gratis musikknedlasting med enkelte av sine telefoner.

På tirsdag lanserte også Sony Ericsson en lignende tjeneste, "Play now plus". Denne tjenesten gir brukerne tilgang til flere millioner sanger, og mulighet til å beholde inntil 300 av sangene etter utgangen av en 6-18-måneders avtale. Tjenesten vil bli tilgjengelig fra Telenor i løpet av noen uker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.