Den europeiske sentralbanken (ECB) skal ha kjøpt irske statsobligasjoner tirsdag.

Det opplyser to ikke-navngitte kilder til Bloomberg News.

Sentralbanken skal ha kjøpt mindre mengder korte obligasjoner, sa den ene kilden. Sentralbanken ville ikke kommentere saken.

Skal fases ut
I midten av oktober sa sentralbankmedlem Axel Weber at sentralbankkjøpene var i ferd med å fases ut.

Den europeiske sentralbanken begynte å kjøpe statsobligasjoner fra landene i eurosonen i begynnelsen av mai, for å stabilisere markedene da gjeldskrisen raste på sitt verste.

Kjøpene var en del av det EU-ledete forsøket på å redde euroen, som falt til sitt laveste nivå på fire år i juni etter at Hellas var nær ved å gå konkurs.

Nøytraliserer
Kjøpene gjøres i hovedsak for å redusere volatiliteten i markedene. Kjøpene skiller seg fra den amerikanske sentalbanken Feds og den britiske sentralbankens såkalte kvantitative lettelser, fordi ECB balanserer kjøpene slik at de får nøytral effekt på pengemengden.

Litt forenklet gjør de det ved å kjøpe i enkelte markedet, og trekke seg ut av andre markeder

Rentene på toårige irske statsobligasjoner stiger 0,14 prosentpoeng til 4,92 prosent.

Les også:

- Den mørke skyen som skygger for alt

Lager gigantfond for nye kriser (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.