Superforvalter Mohamed El-Erian (55) i verdens største kapitalforvalter, Pacfic Investment Management Company (Pimco), trekker seg overraskende fra stillingen som én av selskapets to toppsjefer onsdag, ifølge Bloomberg News

Kronprinsen abdiserer
El-Erian, som lenge har blitt ansett som makkeren Bill Gross' avtaker, slutter etter seks år i det fondet strever med å stagge rekordpågangen av investorer som vil ut av sine posisjoner i verdens største obligasjonfond, hevdes det.

Ifølge en pressemelding fra Pimcos eier, det tyske bank- og forsikringskonsernet Allianz, vil El-Erian fratre i midten av mars, og bli erstattet av selskapets driftsdirektør Douglas Hodge.

Samtidig rykker to forvaltere opp som nestsjefer, som skal overse porteføljen på i alt 1970 milliarder dollar, rundt 12.135 milliarder kroner, under investeringsdirektør Bill Gross (69).

Til sammenligning forvalter det norske oljefondet rundt 5000 milliarder kroner.

- En skuffelse
El-Erian var den første til å dele forvaltningsansvaret med Gross, og har ved siden av sine oppgaver vært en hyppig og verdsatt foredragsholder, kommentator og skribent på finansielle emner i The Wall Street Journal, CNBC, Bloomberg og Financial Times med flere.

Nyheten om at slutter, mottas med vantro blant markedsaktører. Så også omtalt i FTs Alphaville onsdag.

- For Pimco er det en skuffelse. El-Erian ble bragt inn som den neste generasjonens ledelse og åpenbart har det ikke fungert, sier styreleder Kurt Brouwer i Rouwer & Janachowski Inc. som har investert i Pimco siden 80-tallet til Bloomberg.

Kundefrafall
El-Erian har også vært ansvarlig for Pimcos dreining inn mot aksjer, noe Allianz-toppsjef Micheal Diekmann i oktober ifjor uttalte at hadde vist seg vanskeligere enn planlagt.

Ifjor trakk investorene ut 41 milliarder dollar fra det 237 milliarder dollar-store Pimco-fondet Total Return i det rentene var oppadgående, som var det høyeste frafallet noengang.

Det har bidratt til å sette selskapet under press, og til å søke alternative plasseringer for å hindre verdifall.

Da hjelper det ikke at Pimcos 2,3 milliarder dollar-Global Multi-Asset Fond, der El-Erian var medforvalter, var ned 8,4 prosent i 2013, mens indeksen fondet sammenligner seg med steg 26,7 prosent, ifølge FT.

- Et tap
Styreleder Axel Weber i den sveitsiske bank- og meglerkjempen UBS er også tydelig på betydningen av El-Erians avgang.

- Han er definitivt et tap for hvilket som helst selskap, sier Weber til Bloomberg under det økonomiske toppmøtet i Davos onsdag.

Styrelederen pekte også på at Pimco hadde et tøft 2013, og at hele kapitalforvaltningsbransjen har hatt det vanskelig, "spesielt om man er en obligasjonsinvestor".

El-Erian står oppført som forvalter for åtte Pimco-fond med en samlet portefølje på 10,2 milliarder dollar, ifølge Bloomberg.

- Klar for nye 40
Ved å bytte ham ut med Hodge separerer Pinco i større grad driften fra forvaltningsvirksomheten, med Gross trygt plassert som den som tar beslutningene.

"Pimco er fullt engasjert. Batteriene er 110 ladet. Jeg er klar for nye 40 år", skrev Gross i en melding på Twitter tirsdag, ifølge Bloomberg.

Les også:
Norges én prosent rikeste har blitt tre ganger så rike på 18 år

Betjente privat boliggjeld på 70 mill. på lektorpensjon
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.