- Vi ser svært alvorlig på situasjonen med mulige konsekvenser for norsk næringsliv som følge av krise i eurosonen, sier næringsminister Trond Giske til DN.no etter gårsdagens eierskapskonferanse.

Giske innledet eierskapskonferansen, som arrangeres av Nærings- og handelsdepartementet, i Oslo tirsdag, med å peke på Norge som «annerledesland». Han viste blant annet til den sterkeste sysselsettingsveksten noensinne fra 2005 til 2012.

- 228.000 av de 321.000 nye arbeidsplassene er skapt i privat sektor. Dette viser at vi har klart oss enestående godt. Det skyldes helt sikkert gode oljepriser og høy investeringstakt i Nordsjøen. Men det skyldes også næringslivsledere og arbeidstakere som sammen har evnet å opprettholde vår sterke posisjon på et kontinent i krise og problemer, sier Giske.

Utover arbeidsplasser
NAV har idag en registrert arbeidsledighet på 2,3 prosent. Giske er imidlertid bekymret for hvordan en eventuell kollaps i eurosonen kan gå utover norske arbeidsplasser.

- Hvis man ikke løser eurokrisen, vil det slå dramatisk ut for norske bedrifter. Vi eksporterer 70 prosent av den tradisjonelle eksportvaren til EU-området. Det er klart at hvis du får et kraftig tilbakeslag der, så vil mange bedrifter i Norge også merke det sterkt, sier Giske til DN.no.

Lavere etterspørsel
Ifølge næringsministeren kan altså krisen i eurosonen slå dramatisk ut i Norge på grunn av en betydelig nedgang i etterspørselen fra våre handelspartnere. Derfor har han beredskapsplanen klar.

- Det får vi da kjempe oss i gjennom, blant annet ved å være aktive i de markedene som fortsatt har vekst. Mye av mitt arbeid har gått ut på å forhandle frem handelsavtaler med Russland, India og Kina. Jeg har vært på delegasjonsreiser til Malaysia, Singapore og Brasil, og arbeidet for å åpne dører for norsk næringsliv i vekstmarkedet, sier Giske.

- Det hjelper oss imidlertid ikke unna at tilbakeslaget i Europa vil bli tøft for oss, tilføyer han.

- Har handlingsrom
Samtidig understreker Giske viktigheten av at man i et par år, etter at store ressurser ble satt inn i kjølvannet av finanskrisen i 2009, har holdt litt igjen for å komme seg godt innenfor handlingsregelen.

- Vi har handlingsrom dersom krisen skulle bli mer alvorlig. En av løsningene i 2009 var jo det såkalte gullkortet og garantien på 250 milliarder kroner. Vi er i den usedvanlig gode situasjonen at vi har forholdsvis sterk likviditet i den norske stat, så vi har mange virkemidler vi kan bruke, påpeker han.

- Vi forbereder oss hele tiden. Vi analyserer ulike scenarier og prøver å finne ut hva vi kan gjøre, sier Giske.

Statlig eierskap
Under sitt innledningsforedrag på tirsdagens konferanse uttalte Giske også at statlig eierskap vil bli enda viktigere i tiden fremover.

- Det at vi har stabile, langsiktige eiere, både statlige og private, som har muskler til å stå igjennom en storm er avgjørende for at vi kommer ut på den andre siden i god behold, sa Giske.

Les mer: - Hva skal du ellers flykte til?

Derfor blir det ingen euro-kollaps

Seks tiltak som kan redde euroen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.