I forrige uke solgte delvis statseide Cermaq sin fôrvirksomhet Ewos.

Nå kommer det frem at ledelsen i Cermaq får en halv årslønn i bonus etter at salget er i boks i oktober, skriver Dagens Næringsliv.

Basert på 2012-lønnen i årsrapporten vil de seks i konsernledelsen motta cirka syv millioner kroner tilsammen.

Konsernsjef Jon Hindar får mest, drøyt halvannen million kroner.

Næringsminister Trond Giske var helt ukjent med bonusen og krever ifølge DN en redegjørelse.

Staten eier rundt 60 prosent i Cermaq.

Cermaq og andre delstatlige børsnoterte selskaper må forholde seg til retningslinjer om avlønning. «Samlet variabel lønn det enkelte år bør ikke overstige seks måneders fastlønn, med mindre særskilte hensyn tilsier det», ifølge retningslinjene.

Den ordinære bonusen til Cermaq-ledelsen er på opptil 30 prosent av lønnen. Med Ewos-bonusen vil ledelsen i 2013 kunne få bonus tilsvarende 80 prosent av lønnen.

– Denne informasjonen var helt ukjent for departementet. Vi er ikke blitt orientert om en slik ordning. Den var ikke omtalt i styrets erklæring om lederlønn som ble lagt frem og behandlet på generalforsamlingen 21. mai i år. Hvis det stemmer at denne ordningen kommer i tillegg til tidligere bonusordning, bryter den altså med statens retningslinjer, sier seniorrådgiver Anne Cecilie Lund i Næringsdepartementets informasjonsavdeling til Dagens Næringsliv.

Finansdirektør Tore Valderhaug bekrefter overfor DN at denne bonusen kommer i tillegg til den ordinære bonusen på 30 prosent.

DN fikk igår bare en svært kommentar fra en veldig opptatt styreleder i Cermaq, Bård Mikkelsen, før han måtte løpe videre.

– Vi skal redegjøre for avvik fra retningslinjene. Det skal vi nøye gjøre rede for ved neste korsvei, sier Mikkelsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.