Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har behandlet Riksrevisjonens gjennomgang av veksten i lederlønninger i statlige selskaper i perioden 2007-2009.

Riksrevisjonen viser at den gjennomsnittlige veksten var dobbelt så høy som den generelle lederlønnsveksten og at eierdepartementer og styrer i liten grad har tatt hensyn til pålegget om moderasjon.

- Ikke bra
- Dette er ikke tilfredsstillende og ikke i tråd med retningslinjene. Dette vil bli fulgt opp overfor de selskaper det gjelder, sier Giske. Han varsler reviderte retningslinjer i den nye eierskapsmeldingen som kommer om kort tid.

En samlet kontrollkomité er svært kritisk i sine merknader og mener at styrene i mange statlig eide selskaper har valgt å overse de retningslinjer som er vedtatt av Stortinget.

- Komiteen finner det særlig påfallende at den statlige lederlønnsutviklingen har ligget langt over andre lederlønninger, på tross av finanskrisen, heter det i merknadene fra komiteen.

En samstemmig komité finner det provoserende at mange styrer ser på lederlønninger som noe som er avskåret fra lønnsutviklingen i resten av samfunnet.

Boble
Flere påpekte at ledere, for eksempel i de regionale helseforetakene, lever i en egen, økonomisk boble, i total utakt med de ansatte på gulvet i helsevesenet.

Giske forsikret at Riksrevisjonens rapport og Stortingets kritikk blir lest, tatt til følge og fulgt opp av regjeringens medlemmer.

- Vi ønsker også moderasjon i lederlønnsveksten, og jeg merker meg komiteens utålmodighet. Vi har sagt at lederlønningene i selskaper som er helt eller delvis statlig eid, skal være konkurransedyktige, men ikke ledende eller drivende. Men dette er ikke et statisk område, sa Giske.

Riksrevisjonen har kartlagt lederlønningene i 42 statlige selskaper, som Statoil, NSB, Norsk Hydro og Entra Eiendom.

Kontrollkomiteens medlemmer er særlig kritisk til den uoversiktlige «pakken» som mange toppledere har, og som består av lønn, bonusordninger og pensjon. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.