Alle rentehevingene fra Norges Bank ser nå virkelig ut til å fungere, og sentralbanksjef Svein Gjedrem kan endelig konstatere at inflasjonen er på vei ned mot målet.

- Når nå renten er økt til et mer normalt nivå og konjunkturene ute svikter, avtar veksten, og kapasitetsutnyttingen kan igjen se ut til å nærme seg nivåer som er mer opprettholdbare, sier Gjedrem i en tale på BI i dag.

Ingen unødige svingninger
Han mener det er usikkert hvor kraftig nedgangen ute vil ramme norsk økonomi, men at inflasjonen kan komme til å stabilisere seg på 2,5 prosent. Det er indentisk med sentralbankens inflasjonsmål.

- Samlet ser det nå ut til at inflasjonen etter hvert vil stabilisere seg nær 2,5 prosent uten at vi får unødig store svingninger i produksjon og sysselsetting, sier Gjedrem.

- I det store og hele må vi da kunne si at inflasjonsstyringen har tjent oss vel disse årene, legger Gjedrem til.

Stramme siden
De seneste årene har imidlertid bydd på overraskelser for Gjedrem:

- Vekstevnen i vår økonomi har vært svært høy. Det tok lang tid før sysselsettingen økte etter at konjunkturen snudde, og i 2006 – langt ute i oppgangen – falt prisstigningen markert. Det siste året har prisene på mat og importvarer økt, og det har ført til at renten kanskje også må være litt på den stramme siden en tid, sier han.

Dermed ligger det kanskje ikke an til at renten settes ned igjen på lenge. Tvert imot tror flere makroøkonomer at Norges Bank kommer til å øke renten på neste rentemøte.

Det er lite nye signaler i Gjedrems tale, mener makroanalytiker Cathrine Boye i Nordea Markets.

- Det er lite nytt slik jeg ser det, sier hun til DN.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.