Makroøkonomene venter at Hovedstyret i Norges Bank blir enige om å kutte renten kraftig under rentemøtet i desember, men hvor kraftig er det stor uenighet om.

Ifølge medianestimatet blir renten kuttet med 100 basispunkter til 3,75 prosent, men anslagene varierer mellom 50 og 150 basispunkter.

Det fremgår av en sammenstiling foretatt av TDN Finans mandag, basert på estimatene fra 13 makroøkonomer.

Tre av de 13 økonomene tror sentralbanken kutter renten med 150 basispunkter, mens en venter en reduksjon på 125 basispunkter. Fem økonomer ligger på mediannivået 1,00 prosentpoeng, mens tre tror Hovedstyret enes om å nøye seg med et kutt på 75 basispunkter i denne omgang.

Den siste økonomen tror Norges Bank gjør som i oktober og kutter renten et halvt prosentpoeng.

Markert fall i utsiktene
I Norges Banks egen rentebane, fra seneste utgave av Pengepolitisk Rapport, anslås det et kutt på 25 basispunkter, men de økonomiske utsiktene har avtatt markert i løpet av den seneste måneden og flere sentralbanker har satt styringsrenten kraftig ned.

Torsdag 4. desember kuttet den svenske Riksbanken reporenten med 1,75 prosentpoeng og Den europeiske sentralbanken satte samme dag ned sin styringsrente med 75 basispunkter.

- Å gå så lang som Riksbanken er ikke helt likt Norges Bank, på den andre siden er de ikke bestandig like tilbakeholdne som Den europeiske sentralbanken er, så vi legger oss i mellom der, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets, som tror renten blir kuttet med 125 basispunkter.

En forsiktig mann
Sjeføkonom Petter Eilif De Lange i Sparebank 1 SMN er av de som tror Norges Bank nøyer seg med et kutt på 75 basispunkter i denne omgang. Han peker på at "Gjedrem er en forsiktig mann", og tror sentralbanken vil ta kuttene mer stegvis for å følge med på reaksjonene i markedet.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Glitnir Bank mener imidlertid det er bedre å kutte ta "et stort jafs nå", da det tar tid før renteendringene får effekt. Knut Anton Mork er enig.

- Endringene kommer fort, så det er viktig å reagere raskt, sier han.

Vil ha to prosenpoeng
Holvik tror Norges Bank kutter 150 basispunkter, men håper på mer.

- Jeg ville helst sett at kuttet ble på to prosentpoeng. Det har litt med å være i forkant å gjøre og å ta mer enn det som er ventet for å oppnå effekt, sier hun til TDN Finans, og legger til at rentekutt etter hennes mening er et mer effektivt virkemiddel mot finanskrisen enn finanspolitiske tiltak.

Kan kutte kraftig
Makroanalytiker Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities mener et annet argument for å kutte kraftig nå er at usikkerheten knyttet til hvilken retning økonomien utvikler seg er mye mindre enn pleier å være.

- Vi vet at retningen for økonomien er ned nå, og både norske og internasjonale indikatorer viser veldig klart at vi er i en nedgangskonjunktur. På den måten er usikkerheten ganske liten. Det kan forsvare at man tar et stort kutt i stedet for å foreta en finjustering på 25 basispunkter. Når man tar 25 punkter opp eller ned er det fordi usikkerheten er så stor at men vil gå gradvis frem, sier han.

Wilhelmsen trekker videre frem at dersom inflasjonsutviklingen er omtrent som ventet, og Norges Bank kutter renten like kraftig som markedet venter, vil realrenten være nær null.

- Det kan godt hende at en realrente på null er riktig, når vi ser at økonomien er i en nedgangskonjunktur som kan bli ganske hard, sier han.

Inflasjonstallene for november publiseres onsdag 10. desember klokken 10:00 og er ifølge en sammenstilling foretatt av TDN Finans ventet å vise en kjerneinflasjon på 3,10 prosent på årsbasis.

Tror ikke på tidligere møte
Riksbanken fremskyndet i forrige uke rentemøtet sitt for å gjennomføre det massive rentekuttet, og det har utløst spekulasjoner rundt hvorvidt Norges Bank også velger å komme med rentebeskjed tidligere enn planlagt.

- Vi tror de venter, men utelukker ingenting. Gitt at de har bestemt seg kan vi få signalene allerede denne uken, men på den andre siden er det kanskje unødvendig å fremskynde rentemøtet når det er bare en drøy uke igjen, sier Wilhelmsen.

Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Gruppen mener sentralbanken burde fremskynde både dette rentemøtet og det neste, som etter planen skal avholdes 4. februar, og kutte 100 basispunkter på hvert av møtene. Han tror imidlertid ikke det blir tilfellet og venter at det kommer et kutt på 150 basispunkter på det ordinære rentemøtet 17. desember i stedet.

Kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank sier til TDN Finans mandag at sentralbanken vil bruke tiden frem til 17. desember på å samle informasjon og komme med rentebeskjeden da.

Norges Banks rentebeskjed publiseres klokken 14:00 samme dag som rentemøtet finner sted. Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad holder pressekonferanse klokken 14:45.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.