For andre gang på to uker setter Norges Bank ned styringsrenten. Styringsrenten kuttes med 0,5 prosentpoeng til 4,75 prosent.

Se direktesendingen fra pressekonferansen klokken 14:45 her.

Sentralbanksjefen satte ned renten med 50 basispunkter på et ekstraordinært rentemøte for to uker siden, til 5,25 prosent for å avhjelpe den ekstremt stramme situasjonen i kredittmarkedene.

Les også: - Gjedrem kutter renten

- Virkningene av finanskrisen vil mest sannsynlig bli større enn det kunne se ut til for bare kort tid siden. Avmattingen i norsk økonomi ser ut til å komme raskt og bli markert, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem i en pressemelding.

Les også: - Boliglånsrenten mot 5 prosent

Kronekursen styrkes etter rentebeslutningen. Mot dollar styrkes kronen med rundt 20 øre, mens den styrkes rundt 10 øre mot euro.

Balansekunst
Styret i Norges Bank har en svært vanskelig jobb nå, med to viktige forhold som trekker i hver sin retning i forhold til hvordan de skal legge løpet for rentesettingen fremover.

På den ene siden har man krisen i finansmarkedene, som sannsynligvis blir mye større enn man hadde sett for seg for bare noen uker siden. Det taler for kraftige rentekutt.

På den andre siden har man en meget svak kronekurs. Den usikre situasjonen har ført til at utlendingene har dumpet den norske krone til fordel for større og mer likvide valutaer. I tillegg er inflasjonen forstatt høy, med tiltagende prisvekst i forhold til ifjor høst. Det taler for høyere renter.

Fremskynder kuttene
Kronen er nå 4,1 prosent svakere enn ved forrige rentemøte, og siden slutten av september har kronen svekket seg med 7,9 prosent.

- Det er nå uvanlig stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen fremover. En samlet vurdering av utsiktene og risikoen tilsier at det er riktig å senke styringsrenten med 0,50 prosentenheter nå. Det er lagt vekt på å fremskynde nedgangen i styringsrenten, slik at utlånsrentene til husholdninger og bedrifter etter hvert kan bli redusert. Vi har som et alternativ vurdert å sette renten ned med 0,25 prosentenheter, mener Gjedrem.

Tre kvarter etter rentebeskjeden satte Nordea ned utlånsrenten like mye som sentralbanken kuttet styringsrenten: Nordea kutter renten

Selv om kronesvekkelsen trolig er drevet av uroen i finansmarkedene, mener Norges Bank at den må ta hensyn til at en svakere krone over tid kan bidra til høyere prisvekst.

- Når styringsrenten settes, må vi også ta hensyn til utviklingen i pengemarkedsrentene, bankenes øvrige finansieringskostnader og bankenes innskudds- og utlånsrenter. Det er disse rentene som har betydning for husholdningenes og bedriftenes tilpasning. Siden forrige rapport har påslagene i pengemarkedet steget betydelig, skriver Norges Bank

Tar ned intervallet
Samtidig med rentekuttet kom den svært viktige pengepolitisk rapport. I Pengepolitisk rapport 3/08 kommer det frem at Sentralbanken nå mener at styringsrenten bør ligge i intervallet 4,0-5,0 prosent frem til neste rapport i mars. I forrige rapport lå dette intervallet på 5,25-6,25 prosent, og det nye intervallet indikerer dermed lavere rente fremover.

Samlet sett taler utsiktene og risikobildet for at styringsrenten skal komme raskt ned til et nivå som er lavere enn det banken anslo i forrige rapport.



Lavere renter, høyere påslag
Rentekuttet for to uker siden har bedret kriseforholdene i pengemarkedene. Pengemarkedsrentene har falt noe for de fleste løpetider, og det har også risikotillegget. Men for tremåneders nibor har imidlertid dette påslaget økt, og har vært på 2,1 prosentpoeng de seneste fem dagene.

I rapporten skriver sentralbanken at avmatningen i norsk økonomi ser ut til å komme raskere og bli mer markert enn tidligere anslått.

- Sammen med lavere forventede styringsrenter ute trekker det i retning av en lavere styringsrene også her hjemme, skriver Norges Bank.

Sentralbanken konstaterer at prisveksten for øyeblikket er høy, men at den trolig vil bli dempet i tiden som kommer.

På forhånd trodde 10 av 12 makroøkonomer at sentralbanken kom til å sette ned renten i dag. Åtte av de ti trodde at kuttet ble på 50 basispunkter: <b>- Rentekuttet kommer onsdag</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.