Tirsdag sa sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets at alle rentekuttene kunne føre "en plagsom boligboble".

Les også: - Ny boligpristopp allerede i år

Onsdag kuttet sentralbanksjef Svein Gjedrem ned styringsrenten ytterligere 0,5 prosentpoeng til 1,50 prosent.

Han frykter ingen ny boligboble.

- Det virker som boligkjøperne er våryre etter det kraftige fallet i boligprisene i høst. Det er imidlertid andre krefter fremover som vil virke dempende på boligmarkedet; ledigheten vil stige samtidig som det generelle aktivitetsnivået vil utvikle seg temmelig svakt, sier han.

<b>Sjekk boligprisene der du bor</b>

God plass
Han peker på at prisstigningen i boligmarkedet de seneste 10-20 årene har vært sterkere enn trendveksten skulle tilsi. Dermed tror Gjedrem prisene skal ned på sikt.  

- I Norge er det god plass, så tomtemangel er ikke et spørsmål på lang sikt. Det kan være at byggekostnadene kan vise en realprisøkning slik at man får en realprisøkning i boliger på sikt, men man kan neppe forsvare den typen utvikling vi har hatt de seneste 10-20 årene, sier han.

Han utelukker ikke at prisene kan falle så mye at det kan ta en mannsalder før de kommer opp igjen.

- Etter Christiania-krakket rundt 1900 falt boligprisene så mye at de ikke hadde samme realpris igjen før i 1980, sier Gjedrem.

- Vi venter at prisene på boliger reelt sett skal ned på lengre sikt. Det er imidlertid ikke til hinder for kortere perioder med oppgang hvis folks oppfatning av egen inntektssituasjon er veldig optimistisk, sier han.

Ikke sentralbankens ansvar
Han mener imidlertid at det ikke er hans ansvar å forhindre en ny boligboble.

- Vi har ikke et mål for pengepolitikken som sier at vi skal styre boligprisene, det ligger utenfor pengepolitikkens ansvarsområde. Vi ser bredere på økonomien. Boligmarkedet er bare en liten del av norsk økonomi, sier han.

Hvilken vei går boligprisene? Får Gjedrem rett? Diskuter saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.