Norske husholdninger økte gjelden med 6,1 prosent i de 12 månedene frem til august i år, viser kredittindikatoren K2 som Statistisk sentralbyrå la frem fredag.

I juli var tolvmånedersveksten på 5,9 prosent for husholdningene.

- Norges Bank ventet at husholdningenes gjeldsvekst vil være 5,9 prosent i tredje kvartal, økende til 6,0 prosent i fjerde kvartal. Dermed har husholdningenes gjeldsvekst så langt økt litt raskere enn ventet fra Norges Bank, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i en oppdatering fra Handelsbanken Capital Markets.

Nå har norske husholdninger 3003 milliarder kroner i innenlandsk gjeld, ifølge statistikken. I Norge er det rundt 2,3 millioner private husholdninger og dermed er gjennomsnittlig brutto gjeld på rundt 1,3 millioner kroner per husholdning.

Stabil utvikling i samlet gjeld

Kredittindikatoren K2 er et mål på utviklingen i all innenlandsk gjeld for husholdninger, ikke-finansielle foretak og i kommuneforvaltningen.

I august var den samlede bruttogjelden for disse på 5066 milliarder kroner, tilsvarende en tolvmånedersveksten 5,0 prosent. Dermed var veksten uendret sammenlignet med begge de to foregående månedene.

De ikke-finansielle foretakenes bruttogjeld var på 1615 milliarder kroner i august, tilsvarende en tolvmånedersvekst på 3,0 prosent, som er en nedgang fra 3,4 prosent måneden før.

Kommuneforvaltningens innenlandske bruttogjeld var på 448 milliarder kroner ved utgangen av august. Tolvmånedersveksten var dermed på 5,0 prosent, ned fra 5,1 prosent frem til utgangen av juli.

Nedgang i obligasjonsgjelden

Av publikums samlede innenlandske bruttogjeld var 80 prosent utlån fra banker og kredittforetak ved utgangen av august. Dette beløp seg til 4 059 milliarder kroner, ifølge SSB. Tolvmånedersveksten i utlån fra banker og kredittforetak samlet var 5,6 prosent i august, noe som var uendret fra måneden før.

Obligasjonsgjelden falt med 0,6 prosent i de 12 månedene frem til august, mot en nedgang på 0,1 prosent i tilsvarende periode frem til juli i år.

Tolvmånedersveksten i publikums sertifikatgjeld var 17,6 prosent frem til utgangen av august, opp fra 17,0 prosent frem til utgangen av juli, opplyser SSB.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Et kupp i nobelkomiteen, en rasende stormakt, en fortvilet utenriksminister: Her får du et lite utdrag fra boken
Dagens Næringsliv presenterer Eselet og dragen - en nobel affære. Les hele den satiriske romanen om nobelkomiteen og Norges forhold til Kina i DN fra 1. oktober.
01:25
Publisert:
 

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert: