Statsgjelden i eurolandene fortsetter å øke til tross for tre år på rad med innstramminger og kutt i utgiftene på statsbudsjettene.

Den totale statsgjelden i eurolandene ved utgangen av første kvartal var 8.750 milliarder euro, ifølge statistikkbyrået Eurostat. Det er over 400 milliarder euro mer enn ifjor.

Gjelden tilsvarer rundt 68.550 milliarder kroner eller over 15 ganger det norske oljefondet.

I snitt har dermed eurolandene en gjeld tilsvarende 92,2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP), mot 88,2 prosent for ett år siden.

Ser man på alle de 27 EU-landene samlet er gjelden nå 11.112 milliarder euro, tilsvarende 85,9 prosent av BNP.

Siden fjerde kvartal ifjor er gjelden økt i 21 av de 27 EU-landene. Av de seks landene som faktisk klarte å redusere gjelden, var det Latvia, Danmark og Tyskland som var best i klassen.

Hellas verst
Høyest gjeld i forhold til BNP av alle EU-land har fortsatt Hellas, som er inne i sitt sjette år på rad med økonomisk tilbakegang.

Statsgjelden i Hellas er nå 305,3 milliarder euro, tilsvarende 160,5 prosent av BNP, og fortsetter å øke til tross for alle gjennomførte reformer og gjeldsettergivelsen på over 100 milliarder euro for to år siden.

I klassen for statsgjeld over 100 prosent av BNP i EU får Hellas følge med Italia (130,3 %), Portugal (127,2 %) og Irland (125,1 %)

Det er det bare 13 land som har en gjeld som er lavere enn EUs eget krav om at statsgjelden maksimalt skal utgjøre 60 prosent av BNP.

Lavest relativ statsgjeld av alle har Estland (10 %), Bulgaria (18 %) og Luxembourg (22,4 %).

Les også: Det går galt



Hemmelig rapport: Italia står overfor milliardtap på derivater

IMF: Bekymret for lav vekst og skyhøy ungdomsledighet


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.