Bjørn Rune Gjelstens investeringsselskap, Gjelsten Holding AS, leverte et godt år i fjor. Årsresultatet endte på 209 millioner mot 168 millioner i 2010.

Selskapet, som blant annet driver med eiendomsutvikling, spesialavfallshåndtering og sportsbutikker, har en eier med helt klar lønnspolitikk: Med gode resultater kommer også gode lønninger.

- I min virksomhet som er 100 prosent privateid, har jeg det privilegiet at jeg lønner medarbeidere ut fra det de presterer. Det er helt klare mål satt på forhånd. Og for å sammenligne med idrett: Hvis de ikke hopper over lista som er lagt, vinner de heller ikke førstepremien, sier Bjørn Rune Gjelsten til DN.no.

Superbonus
Daglig leder i Gjelsten Holding AS, Henrik Schüssler, hoppet åpenbart høyere enn målet i fjor. Han innkasserte lønn og bonuser på til sammen 11,2 millioner kroner. Etter det DN.no har grunn til å tro, utgjør fastlønnen mellom to og tre millioner kroner av dette. Bonusen er altså trolig på hele 8-9 millioner kroner for konsernets øverste daglige leder.

Den høye bonusutbetalingen har direkte sammenheng med kontantstrøm og resultatet på bunnlinjen, bekrefter Bjørn Rune Gjelsten.

- Henrik (Schüssler, red. anm.) er en av mange som har fått betydelig bonuspåskjønning og som absolutt har fortjent det.

I 2010 leverte Schüssler et årsresultat på 168 millioner kroner, og hevet da en samlet lønn på 6,1 millioner kroner.

Les: Kanonår for Gjelsten

Men fjoråret ble altså enda bedre. Og samlet lønn økte med over 80 prosent i det resultatet tikket inn på 209 millioner kroner.

I Gjelsten-systemet skal 8-10 ledere og nøkkelpersoner ha fått utbetalt til sammen 70-80 millioner kroner ekstra bonus på toppen av fastlønnen i fjor. Noe av dette er bonus for verdiskapning over tid, som kom til utbetaling i fjor.

- Vi har tydelige mål i selskapet, og når lederne presterer har jeg ikke noe problem med å dele med systemet, sier Gjelsten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

- Bonus virker
Han understreker at det ikke bare er topplederne som er omfattet av bonusordninger. Det deles ut bonuser på forskjellige nivå, dersom dette er formålstjenelig ved at målet kan tydelig defineres og prestasjonen kan måles for hver enkelt.

- Så før jeg får uttelling på mitt eiernivå, er det betalt ut bonuser på ofte tre nivå, sier Gjelsten - som er overbevist om at bonuser får folk til å prestere mer.

- Jeg er generelt tilhenger av å premiere. Og våre robuste tall over tid viser at det virker. Nøkkelen er å få alle engasjert, sier han.

Det er riktignok ikke bare objektive resultatmål som ligger til grunn for bonusen til lederne i selskapet. Bonusordningen består av tre deler, ifølge Gjelsten.

- Det er helt objektive måltall og en mer subjektiv vurdering av verdiskapning og grunnlag for verdiskapning på sikt. Og så er det en helt subjektiv vurdering gjort av meg sjøl.

- Det noen ville kalle trynetillegg?

- Eller belønning for lojalitet om du vil, presiserer Gjelsten.

Seiler opp som eiendomsgigant
Bak fjorårets resultat i Gjelsten Holding AS ligger det store variasjoner både i type investeringer og delresultater. Kanskje minst fornøyd er Gjelsten med resultatene innen sportsbransjen. Gjelsten eier 85 prosent av Sport1-kjeden, som bare så vidt klarte overskudd i fjor.

- Vi hadde selvfølgelig håpet på sterkere tall, men vi er godt fornøyd med at tallene i alle fall er svarte. Det var et tøft år i bransjen ifjor. Det er ingen tvil om at den suverent mest lønnsomme kjeden er XXL. De har godt konsept. Vi i Sport1 omsetter for to milliarder kroner til forbruker, men skulle gjerne tjent litt mer, sier han.

Gjelsten er 100 prosent inne i NOAH som driver med håndtering av farlig uorganisk industriavfall. Han kan konstatere at selskapet har tilegnet seg en ledende posisjon i Nord-Europa. Men best utvikling ser det ut til å være innen eiendomsbransjen. I første rekke gjennom selskapene Fabritius og Profier foregår det mye, raskt.

Selskapene er involvert i rundt 20 prosekter som i sum produserer eiendom for rundt fire milliarder kroner i året i øyeblikket. Det gjør i så fall at Gjelsten nå er en av landets desidert største private eiendomsutviklere i Norge. Og det trenger ikke stanse her.

- Vi har blitt veldig store på både bolig og næringseiendom. Og vi mener vi er godt posisjonert og ser veldig lyst på de neste 2-3 årene, sier Gjelsten.

2012 kan i så fall bli et nytt godt år for Gjelsten. Og de som leverer resultatene.

Les også: Gjelsten satser på boligluksus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.