Det var en mørk novemberdag for ganske nøyaktig ett år siden at tre dresskledde menn møtte opp på formannskapsmøtet i Lier. I dokumentmappen bar de tegninger av et prosjekt som har ført til den største optimismen i kommunen i manns minne, skriver Dagens Næringsliv.

Visjonen til Bjørn Rune Gjelsten var klar: Fra å være et av Norges mest forurensede industriområder, skulle Lierstranda innerst i Drammensfjorden forvandles til et gigantisk bolig- og næringsområde med hotell, båthavn, strandpromenade, kanaler og kanskje et fotballstadion.

Tok nesten bølgen
Sjelden har det ifølge DN vært større politisk enighet i Lier. Det var som om formannskapet tok bølgen, forteller flere som var tilstede. Siden har ikke liungene greid å glemme fremtidsbildene av hva den problematiske Lierstranda en gang kan bli. Gjelstens prosjekt vil få Lierstranda til å vokse sammen med Drammen.

- Drømmen er en gjennomgående kyststi som strekker seg fra Drammen, langs hele Lierstranda, til Røyken. Vårt store ønske er å gi tomtene og sjøen tilbake til folket, forteller Lier-ordfører Ulla Nævestad fra Høyre. Hun gjør ingen forsøk på å skjule engasjementet.

- Føler oss skikkelig presset
Gjelstens planer om å bygge nytt land med 1000 leiligheter og 300.000 kvadratmeter næringsareal, fremstår som en gavepakke til kommunen som trenger ny tumleplass for kunnskapsintensivt næringsliv. At han i tillegg vil rense det sterkt forurensede området som i alle år har vært grønne Liers pinlige bakevje gjør ikke velviljen fra kommunens side mindre.

Eventyret om Gjelsten og Lier kan lett fremstå som en vinn-vinn-historie. Men det kan også fortelles med annen stemme, for eksempel gjennom skraphandleren Hellik Teigen, en av fem grunneiere langs Lierstranda. Teigen lagrer skrap og har nettopp åpnet nytt fragmenteringsanlegg på Lierstranda. Han mister verdifull tilgang til sjøen hvis Gjelsten får gjennomslag.

- Det er klart vi føler oss skikkelig presset her. Hvis det kommer en fjordby utenfor oss, så er det ikke råd i verden å drive industri, sier Hellik Teigen, som sammen med Auto Transport og Södra Cell Tofte har dannet en felles front mot planene.

Gigantprosjekt
Noe klarsignal for Gjelstens planer er ikke gitt. Først våren 2009 skal den nye kommuneplanen behandles. Ett år etter vekkelsesmøtet i formannskapet er imidlertid Gjelsten i full gang med miljøopprydding langs stranden.

Så sikker er eiendomsinvestoren på at han får kommunens velsignelse, at han allerede har kjøpt en gammel industritomt og brukt over 50 millioner kroner på å fjerne kreosot.

Da planene om Lierstranda ble presentert ifjor høst, fortalte Gjelsten om totalinvesteringer på mellom seks og syv milliarder kroner i løpet av 10 15 år. Nå anslår han opprydding og utbygging for det dobbelte mellom 10 og 15 milliarder. Dermed ligger Lier an til å bli åsted for et av de største byutviklingsprosjektene i Norge noensinne, flere ganger større enn Nydalen i Oslo.

I Lier snakkes det blant folk om Gjelstens knipetangmanøver. For spørsmålet er om Lier noengang vil få staten eller andre private aktører til å finansiere den omfattende miljøoppryddingen på Lierstranda, dersom de ikke går med på Gjelstens krav og planer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.