Til tross for boligmeglernes egne spådommer om at tiden for nye pristopper i markedet var over for denne gang, nådde prisene ny all time high i mai.

Les saken: Boligprisene tok av i mai

Nå gjentar meglerne at de tror prisoppgangen stort sett er tatt ut for hele 2011.

Det tror ikke makroøkonom Katrine Boye noe på.

- Nei, jeg tror ikke vi har sett toppen enda. Det er ingenting som bremser boligmarkedet nå. Folk har god inntektsvekst, lave renter, lav ledighet, forbrukertilliten skyhøy, og i tillegg er det veldig sterk vekst i befolkningen, noe som gir ekstra sterkt press i markedet, ramser hun opp.

Hun tror derfor at det vil komme nye prisrekorder i 2011, selv om takten i prisveksten kan roe seg noe.

 

Samtidig mener Boye at boligprisene er på vei mot et nivå som kan komme til å ende med en ny korreksjon. Den mest nærliggende utløsende faktoren vil trolig bli rentenivået, mener hun.

- Men den tror jeg ikke får effekt før neste år. Hvis våre prognoser slår til, vil renten heves på hvert rentemøte fremover, og da vil man ha styringsrente på 3,5 prosent og boliglånsrenter på fem prosent til sommeren. Da vil kanskje en del begynne å tenke på at det begynner å bli kostbart, sier Boye.

Mot rekordhett markedet
Nordea mener en viktig indikator på temperaturen i boligmarkedet er forholdet mellom usolgte boliger og antall omsetninger i en måned. Dess flere omsetninger i forhold til antall boliger til salgs, dess hetere marked.

I mai ble det formidlet 7.909 boliger, mens det lå 12.568 usolgte boliger i Finn.nos database.

- Vi ser nå et veldig høyt trykk i boligmarkedet, med et stort prispress på de boligene som er til salgs, sier Boye.

Forholdstallet er nå nede i 1,85 i tremånders glidende snitt. Det er det laveste nivået Nordea har målt siden november 2006 - der lavere nivå indikerer høyere prispress.

Uten å ta stilling til hvorvidt det høye prispresset indikerer et hett markedet, eller et overopphetet marked, påpeker Boye hvordan det endte sist.

For hva skjedde i 2006? Jo, prisene i boligmarkedet steg voldsomt - før det begynte å vise de første svakhetstegnene våren 2007, og falt kraftig samme høst.

- 2006 hadde helt klart den kraftigste prisveksten i den forrige boligboomen. I juli 2006 registrerte vi det laveste forholdstallet noen gang, 1,74 - og nå er vi ikke langt unna, registrerer Boye.

Les også: Sjekk boligprisene der du bor

- Tallet er 4 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.