Den siste dagen for vitner i rettssaken mot Kjell Inge Røkke, var tiden kommet til mannen som for 25 år siden ga Røkke jobb i amerikansk fiskeribransje.

Satte ny standard
Vinteren 1980 fikk Kjell Inge Røkke sin første jobb i amerikansk fiskeri. Som 20-åring startet han som trålbas på fabrikktråleren som den utflyttede nordmannen Erik Paul Breivik var sjef og deleier på.

Da nordmennene startet tråling utenfor kysten av Nord-Amerika var fiskeri regnet som en av de farligste bransjene i USA.

- Det var ganske slakke forhold i fiskeflåten den gang. Det var ustrukturert på dette med sikkerhet. Det var ingen myndighet over deg, fortalte Breivik i Oslo tingrett tirsdag.

- Vi tok med oss sikkerhet fra Norge og satte en ny standard i amerikansk fiskeri, sa han fra vitneboksen i Oslo Tingrett.

Ansvar for røykdykkere
Trålbasen var en av de som hadde et betydelig sikkerhetsansvar om bord.

Med åtte mann under seg hadde Kjell Inge Røkke blant annet ansvaret for gruppen med røykdykkere om bord.

Røkke var også en av de som hadde ansvar for å føre livbåtene ved en ulykke – en oppgave han elsket, ifølge den tidligere arbeidsgiveren.

Reddet av Røkke
Da Røkke senere startet for seg selv i Alaska, var han fortsatt aktiv ombord på båten. En dramatisk episode da Røkke satte livbåten på vannet, huskes fortsatt godt blant fiskere i Alaska.

- Det går gjetord om Kjell Inge tilbake i 80-årene da han selv var medeier i en båt i Alaska. Det var en 100-meters tråler. Det var en mann som falt over bord i Alaska. Kjell Inge var medeier, men han var hands on. Det var før han begynte å delegere. Han launchet livbåten og reddet mannen. Det tok ikke mer enn to minutter. Det er mange som vet om det i Alaska, sier Erik Paul Breivik som fortsatt er aktiv som fiskebåtreder i USA.

Breiviks vitnemål er viktig for forsvarer Ellen Holager Andenæs som ventes å legge stor vekt på Kjell Inge Røkkes realkompetanse innen sjøfart og sikkerhet i sin argumentasjon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.