– Bare et fåtall norske bedrifter sørger for å få tilbake momsen etter besøk i utlandet. Det skyldes ofte uvitenhet, sier utenlandsansvarlig Jan Græsvik i Intrum Justitia.

Basert på tall fra flere europeiske land, anslår Græsvik at norske bedrifter taper flere hundre millioner kroner i året fordi de ikke krever refusjon for momsen.

Glemmer penger i Sverige
Hos vår viktigste handelpartner, Sverige, ligger det årlig igjen store beløp, tror Græsvik. Svenskene refunderer årlig to milliarder kroner i moms til andre land, men norske bedrifter fikk bare 115 millioner av disse pengene i fjor.

Norske skattemyndigheter refunderte i fjor totalt 57 millioner kroner i moms til utenlandske bedrifter som besøkte Norge.

Mye å spare
Satsene for moms varierer fra 7 til 25 prosent i Europa, med et gjennomsnitt på rundt 20 prosent. Sverige og Danmark har sammen med Ungarn den høyeste momssatsen i Europa med 25 prosent.

– Når vi vet at svært mange norske bedrifter reiser til skandinaviske land, ser vi at det er mye å spare, faktisk en firedel av alle utgiftene, sier Græsvik.

Årsaken til at så få søker momsrefusjon er trolig at det er komplisert å gjøre dette på egenhånd. Søknadsprosessen er omstendelig, fordi regelverket varierer fra land til land.

Kilde: Newswire, oppdragsfinansiert nyhetsbyrå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.