Børser over hele verden har falt tilbake det siste halve døgnet. Markedene frykter at konflikten i Syria skal øke i omfang etter at USAs utenriksminister mandag kveld uttalte at han holder syriske myndigheter ansvarlige for gassangrepet utenfor Damaskus 21. august.

- Beskjeden fra USAs utenriksminister John Kerry om at Syrias regime skal stilles til ansvar for angrepet med kjemiske våpen dempet risikoappetitten og bidro til at oljeprisen skjøt fart, skriver seniorstrateg Richard Falkenhäll i morgenrapporten fra megerhuset SEB tirsdag.

Frykter konsekvensene
I USA snudde børsene ned etter Kerrys uttalelser og børsfallet fortsetter i Asia og Europa tirsdag. Oljeprisen har samtidig steget med rundt en halv dollar fatet siden stengetid mandag kveld.

- Én eller annen form for gjengjeldelse fra blant annet USA og Storbritannia virker nå sannsynlig. Spørsmålet er bare hvordan og hva man forventer å oppnå. Russland og Kina motsetter seg fremdeles en militær intervensjon uten støtte i FNs sikkerhetsråd og samtidig truer Syria med å spre konflikten til andre deler av regionen, skriver Falkenhäll.

Ifølge den britiske avisen The Independent forbereder USA og Storbritannia nå et flyangrep mot Assad-regimet i Syria. Storbritannias utenriksminister William Hague sier ifølge avisen at han ikke vil utelukke at en slikt angrep kan skje i løpet av dager, selv om Russland legger ned et veto i FNs sikkerhetsråd.

- Det ser med andre ord ganske dystert ut. Risikoen øker for at syriakonflikten vokser i omfang til noe som ikke bare er en tragedie for Syrias befolkning, men som i verste fall truer med å dempe den spirende økonomiske gjeninnhentningen, legger Falkenhäll til.

Oljeoppgang
En aksjon fra USA og deres allierte truer med å øke det geopolitiske konfliktnivået i verden, noe som i sin tur kan bidra til høyere oljepris. Med en begynnende opptur i USA, svak vekst i Europa og bekymring rundt vekstutsiktene i fremvoksende økonomier frykter mange markedsaktører konsekvensene fra en militæraksjon.

- En eventuell krig i Syria vil føre til høyere oljepris. Dette kommer på toppen av valutasvekkelsene i blant andre India, Brasil og Sør-Afrika mot dollar, sier strateg Evan Lucas i IG Markets til Marketwatch, iføgle TDN Finans.

  • Et fat nordsjøolje med levering i oktober handles nå til 110,86 dollar fatet. Prisen er opp rundt 0,15 dollar siden gårsdagens sluttnotering og opp rundt 30 cent siden Oslo Børs avsluttet aksjehandelen mandag.
  • I USA endte den brede S&P 500-indeksen ned 0,4 prosent mandag kveld, mens tiårs statsrente falt tilbake til under 2,8 prosent
  • I Aia endte børsene i Tokyo og Hong Kong ned henholdsvis 0,7 og 0,6 prosent.
  • I Europa åpner samtlige børser i rødt tirsdag morgen.
  • Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 0,7 prosent til 497,25 poeng.

LES OGSÅ:

Obama møter sikkerhetsrådet om Syria

Syria-kommentarer snudde børsen

Oljeprisene stiger videre på Syria-pessimisme

USA er forberedt på å angripe Syria (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.