Denne uken la DNB Markets frem oppdaterte økonomiske utsikter, der meglerhuset er mindre positive til den globale veksten enn ved forrige anslag i august.

I Kina er bildet komplisert, slår seniorøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets fast i en rapport fra meglerhuset torsdag.

Han peker på at veksten i Kina ventes å avta fra 6,9 prosent i år til 6,4 prosent til neste år.

- Anslaget er to tidelerhøyere enn tidligere, men årsaken til opprevideringen er langt fra positiv, skriver Kjennerud.

Det ventes en videre nedgang i den kinesiske boligsektoren, med et fall i igangsettingen på drøye 15 prosent, forklarer han. Fallet er høyere enn tidligere anslått.

Isolert sett bidrar dette til lavere vekst, påpeker Kjennerud.

- Normalt vil et slikt aktivitetsfall smitte over på leverandørnæringen, ikke ulikt det vi ser blant oljeleverandører her hjemme, skriver han.

- Subsidierer zombiebedrifter

Slik er det imidlertid ikke i Kina.

- Innenfor flere sektorer ser vi i stedet klare tegn til at lokale myndigheter subsidierer zombiebedrifter for å holde dem i live, skriver Kjennerud.

Han viser til at hjørnestensbedriftene i Kina spiller en helt annen rolle en hva vi er vant med her hjemme. Bedriftene sysselsetter titusener av arbeidere og sikrer arbeidernes familier velferdsgoder.

- Legges bedriften ned, vil mange miste jobbene sine. Imidlertid vil de sosiale konsekvensene langt på vei overgå dette, fordi det ikke finnes et sikkerhetsnett som kan ta i mot familiene, skriver Kjennerud.

- Nedleggelser kan i verste fall gi sosial uro, et scenario myndighetene neppe anser som særlig gunstig, og med langt høyere kostnader enn verdien av dagens subsidier, legger han til.

Press på globale priser

Ifølge Kjennerud blir konsekvensene av myndighetenes subsidier til bedriftene negativt for resten av verden.

- Når Kinas etterspørsel faller mens produksjonen holdes uendret eller øker, blir resultatet mer overkapasitet, som i andre omgang ender opp som eksport. Dette har vært svært tydelig de siste to årene, skriver han.

Seniorøkonomen peker på at Kina så langt i år har eksportert 9,3 millioner tonn stål i måneden. Det er nærmere 80 prosent mer enn for to år siden, da aktiviteten i boligmarkedet begynte å falle.

Det samme gjelder aluminium. De seneste månedene har Kina blitt eksportør av raffinerte oljeprodukter.

- Resultatet er et press ned på de globale prisene, og at tilpasningen på tilbudssiden blir tvunget frem i andre land i stedet, skriver Kjennerud.

- Gjennom politikken bidrar myndighetene til å isolere egne bedrifter, men i en global kontekst forsvinner ikke problemene. I stedet eksporteres de til andre bedrifter og andre land, understreker han.

Kan gjøre ytterligere tiltak

Nordea Markets la onsdag frem rapporten «Economic Outlook».

Også Nordea venter en videre avtagende vekst i Kina fremover.

- Kinas vekst anslås gradvis å avta ytterligere på grunn av en fallende yrkesaktiv befolkning og svakere produktivitetsvekst, skriver sjefanalytiker Johnny Bo Jakobsen i rapporten.

Han understreker at kinesiske myndigheter har rom for å gjøre ytterligere tiltak for å nå målet om en årlig vekst på minst 6,5 prosent de neste fem årene.

Ta DNs oljekrise-quiz: Quiz: Hvor mange oljeingeniører trengs for å skifte en lyspære? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Bellona vil farge Tunisias ørken grønn

Asia i dag: - Her lukter det svidd gummi

Danske LO i Uber-dialog

Se DNTV: Slik lykkes du som gründer

Hvordan lykkes som gründer?
Her er gasellenes beste tips.
01:10
Publisert: