Ebolaepidemien i Vest-Afrika sprer seg langt raskere enn hva helsepersonell klarer å håndtere, og det vil ta minst seks måneder å få epidemien under kontroll, sier Leger Uten Grenser.

Ifølge FN er 1.069 mennesker så langt registrert døde som følge av sykdommen, og ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er antallet sykdomstilfeller markant høyere enn tidligere antatt.

– Epidemien sprer seg raskere enn det vi klarer å håndtere. Å få epidemien under kontroll vil dessuten kreve en enda større innsats fra WHO samt mer medisinsk ekspertise på bakken, sier Joanne Liu, presidenten i Leger Uten Grenser (MSF).

Liu advarer om at epidemien kan få krigslignende konsekvenser for hele regionen dersom det ikke tas grep.

– Hvis vi ikke får stabilisert situasjonen i Liberia, vil vi aldri klare å stabilisere regionen sier hun.

Nødhjelp

FNs matvareprogram er i gang med å sende matforsyninger til 1 million mennesker som er satt i karantene i Guinea, Liberia og Sierra Leone som følge av epidemien.

WHO har varslet at ebolaepidemien i Vest-Afrika kan øke i omfang.

– Helsearbeidere ser beviser for at antallet rapporterte tilfeller grovt undervurderer omfanget av utbruddet, konkluderer WHO i sin siste oppdatering om krisen. Organisasjonen gir imidlertid ingen konkrete tall på omfanget av utbruddet.

WHO forsøker nå å koordinere «en massiv opptrapping» i den internasjonale innsatsen mot ebola, heter det videre.

At 16.000 leger er oppsagt i Nigeria i forbindelse med en arbeidskonflikt der, gjør at det kan bli vanskeligere å få kontroll på smitten, ifølge WHO.

Utsatte helsearbeidere

I flere av landene er helsearbeiderne mest utsatt. I Sierra Leone har over 30 sykepleiere dødd av viruset etter å ha blitt smittet på jobb.

WHO overvåker situasjonen fortløpende for å skaffe detaljert informasjon om hvordan ebolaviruset sprer seg og hvor innsatsen til enhver tid må settes inn.

Utbruddet er det verste siden viruset ble oppdaget for 40 år siden.

Nektet adgang til OL

Utøvere fra ebola-rammede land blir nektet deltakelse i kampsporter og bassengidretter under ungdoms-OL, som starter kommende helg, opplyser Den internasjonale olympiske komité (IOK) fredag.

– Utøvere fra berørte områder vil ikke delta i kampsporter. Det er også bestemt at ingen utøvere fra regionen vil konkurrere i bassenget, heter det i en felles pressemelding fra IOK og den kinesiske arrangøren.

Beslutningen rammer kun to utøvere i kampsporter og én utøver i svømming, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Les også:
NATO: – Russland har krenket Ukrainas grense
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.