Aksjekursen til Google nådde nye fabelaktige høyder fredag, delvis drevet opp av ryktene om at Google beveger seg inn på mobilmarkedet. Aksjekursen er nå oppe i 711 dollar, opp nesten 200 dollar på to måneder. I kveld ventes selskapet å avsløre hva de pønsker på.

Ryktene har pågått i lang tid, og nå påstås det hardnakket at Goolge er klare til å presentere initiativet sitt. Dermed er nok en it-gigant på vei inn på mobilmarkedet. Fra før av har Microsoft lenge jobbet med mobiltelefoner, og Apple lanserte sin iPhone i sommer.

Google har venner
Apples mobilstrategi er helt i tråd med selskapets vanlige måte å operere på. De kontrollerer alt, både operativsystem, mobiltelefon, musikktjenesten og annen programvare. Google vil i tråd med Microsofts mobilstrategi være ren programvareleverandør, men fremgangsmåten ser likevel ut til å bli ganske annerledes.

For Microsoft har lenge vært den store stygge ulven for mobilbransjen, som har fryktet at selskapets operativsystem skal få samme dominerende posisjon på mobil som på pc. Det har tatt Microsoft mange år å skaffe seg partnere.

Google derimot, vil bli tatt imot med åpne armer, hvis ryktene stemmer. Selskapet skal nemlig være klare for å presentere en koalisjon på over 30 store mobilprodusenter og operatører, ryktes det. Google og selskapets strategi ser ut til å virke mindre truende enn Microsoft for disse partnerne, hvis oppslutningen er så stor som det påstås. Det kan ha sammenheng med at Googles plan er å lage en mest mulig åpen plattform basert på åpen kildekode. Partnerne er en viktig brikke, da disse skal lage både selve mobiltelefonene og nye tjenester.

Konkurrent til Trolltech
News.com skriver at Googles mobilplattform vil være Linux-basert og få kodenavnet “Android”. Selskapet skal innen kort tid slippe en pakke med verktøy for å utvikle programvare for denne plattformen. Dette er omtrent akkurat det samme som norske Trolltech driver med, i forbindelse med selskapets mobilplattform Qtopia. Trolltech har ment de ligger 12 til 18 måneder foran konkurrentene når det gjelder Linux-baserte mobilplattformer, men Googles maskineri kan gjøre konkurransen tøff. I beste fall kan de få dra nytte av mer oppmerksomhet rundt Linux på mobil, og detaljene om Googles prosjekt kan avgjøre hvor direkte konkurransen blir.

Hvem mangler
Googles allianse skal trolig hete Open Handset Alliance, og en rekke store navn nevnes som kandidater til medlemskap. Idg.se skriver at Intel, Qualcoom, Broadcom, T-Mobile, Nextel, China Mobile, LG, Samsung , HTC og Motorola nevnes som sannsynlige partnere. News.com mener japanske KDDI og NTT DoCoMo er tungt involvert, og nevner også Sprint og Texas Instruments.

Listen blir trolig avslørt i kveld, men det kan også ta lengre tid. Ferdige telefoner kommer trolig ikke før til neste sommer.

Hvem som ikke er med er også svært interessant. Verdens største mobilprodusent, Nokia ser for eksempel ikke ut til å være om bord.

Gevinsten for Google hvis de lykkes, er å få innpass på et marked der det nå selges en milliard håndsett i året. Google har svært liten erf#229 i mobilbransjen, men selskapets evne til nyskaping har så langt vært formidabel, og de finansielle musklene er det omtrent bare Microsoft som kan matche. Så hele bransjen vil følge med i kveld.

Både marked og brukere forventer mer magi fra selskapet bak verbet "å google".(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.