Opera Software har hatt en innholdsrik sommer med en rekke nye kontrakter og avtaler for it-selskapets mobile nettleser. Det har fått aksje-kursen til å klatre til stadig nye rekorder. Kursen stiger videre etter dagens tall - opp seks prosent til 15,70 kroner.

Topplinjen vokser - endelig
De helt store resultatene lar imidlertid vente på seg, selv om inntektsveksten er markant. Inntektene økte fra 23,2 millioner i ansdre kvartal ifjor til 40,4 millioner kroner nå. Det er den høyeste omsetningen noen sinne for it-selskapet.

Opera fikk et resultat før skatt på 8,3 millioner kroner. I samme periode ifjor hadde selskapet et overskudd på 89,5 millioner kroner, etter å ha fått utbetalt 88 millioner kroner i et forlik med Microsoft.

Sett bort fra forlikspengene økte og det ordinære resultatet fra 2,4 millioner til 7,8 millioner kroner.

Skuffet over desktop
Finansdirektør Christian Jebsen er godt fornøyd med kvartalet.

- Dette er vårt beste kvartal noensinne, men desktop er en skuffelse, spesielt siden vi lanserte Opera 8 i kvartalet, sier Jebsen på dagens presentasjon.

Desktop-inntektene falt fra 7,3 millioner kroner i fjorårets andre kvartal til syv millioner kroner i år. Årsaken er at færre velger å betale lisens for å bruke Operas nettleser, men heller bruker den som er reklamefinansiert.

- Vi har flere tiltak her, og er optimistiske, sier Opera-sjef Jon von Tetzchner.

I samme periode økte inntektene fra såkalte "internet devices" fra 16 millioner kroner til 33,4 millioner kroner.

Tror på bedre andre halvår
Opera-sjef Jon von Tetzchner har tidligere sagt at det er først i andre halvår de økonomiske konsekvensene av de mange avtalene vil bli synlig. Også analytikerene har store forventninger til selskapet resten av 2005.

Meglerhusene venter nær 100 millioner kroner i omsetning fra Opera i andre halvår, som er nær en dobling fra fjorårets 54,6 millioner kroner.

Også aksjekursen gjenspeiler enorme forventninger. Opera-kursen har steget over 60 prosent på tre måneder.

Flere telefoner
I løpet av første halvår var Operas løsninger inkludert i 6,7 millioner mobiltelefoner, mot 3,2 millioner i samme periode ifjor.

Opera venter at dette tallet vil øke markant, ikke minst på grunn av den nye Opera Mini-nettleseren. Den nye mini-nettleseren kan lastes ned til de aller fleste nyere mobiltelefoner.

- Opera Mini er veldig viktig for oss. Den har potensiale for å kjøre på flere telefoner, og vi ser at den kan få ting til å skje litt fortere, sier von Tetzchner til dn.no.

Mens nettlesere kommer på stadig flere mobiltelefoner, er det fortsatt wap som er den største teknologien for å "surfe på mobilen" .(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.