Etter en dags pause fra rettssalen var torsdag dagen for vitner fra de svenske utdanningsinstitusjonene som utsteder båtsertifikater. Det var vitner som ga Kjell Inge Røkke grunn til å bli enda litt mer husvarm enn han begynner å bli i rettssalen.

Kjell Inge Røkke og hans advokat Ellen Holager Andenæs. Foto:
Kjell Inge Røkke og hans advokat Ellen Holager Andenæs. Foto: (Foto: Gunnar Bløndal)
Røkkes forsvarer har fra første dag i retten hevdet at dette handler om han tok eksamen eller ikke.

Mye opp til sensor
Lars Erik Wikström er en av rundt ti eksaminatorer for båtsertifikatet ”Klasse 8” – slik Claes Pallin var før båtsertifikatsaken ble rullet opp.

Wikström bekreftet i retten at også han har holdt eksamener med enkeltpersoner som privatist. Han sier også at formen på en slik eksamen er i stor grad opp til eksaminatorens vurdering. Pensumlister er anvisninger, sier han, - noe som ikke må følges slavisk. Det skal heller ikke være noe krav til at man må sitte hele eksamenstiden ut, dersom man klarer å svare raskere enn den tilmålte tiden tillater.

Foto:
Foto: (Foto: Henrik D. Meyer)
- Jeg har i motsetning til aktor skjønt dette lenge, så det kommer ikke som noe sjokk på meg noe av det disse sa. Jeg håper bare at det sakte, men sikkert glir inn for de andre også, sier advokat Ellen Holager Andenæs til dn.no om formiddagens tre vitnemål torsdag.

Kan lette på kravene
Wikström sa i retten at det var greit å lette litt på kravene for en klasse 8-eksamen dersom man allerede hadde tatt ”Kustskeppareksamen” hos Nämnden för båtlivsutbildning (NFB). Da lurte Andenæs på om det også kunne lettes på kravene dersom man hadde sjøerf#229 for eksempel som fisker. Det bekreftet Wikström – gitt at bevis på dette finnes.

Björn Borg er en annen svensk sjøkaptein som har jobbet som eksaminator ved Chalmers i 7-8 år.

Den såkalte "blåboken"
Den såkalte "blåboken" (Foto: Veronica Melå)
Han fortalte om sjøfolk han kjenner som har ført store havgående skip i mange år, men som ikke har hatt eksamen på et så lavt nivå som ”Klasse 8”. Når Borg har vært eksaminator for slike folk – personer han har kjent - har han lagt vekt på den erf#229en han vet de sitter inne med.

- De gir jeg ikke en skriftlig eksamen på dette nivå. Jeg vet at de kan det jeg forhører dem i, fortalte Borg i retten.

Som et annet eksempel nevnte Borg at han ikke eksaminerer brannmenn i brannvern, selv om det står på pensumlisten.

- Eksaminatorer er slik jeg bedømmer det, valgt ut som vettuge personer som kan vurdere, sier Borg.

For forsvarernes del er det et avgjørende punkt om Kjell Inge Røkkes uomtvistelige sjøerf#229 er tilstrekkelig grunn til å ha gjennomført eksamen mer eller mindre muntlig som privatist.

- Dette bare bekrefter det jeg har prøvd å si hele tiden, om at dette handler om Røkke tok eksamen eller ikke, sier Andenæs til dn.no.

Vil ikke på sjøen med Andenæs
Bert Gösta Josefsson er sekretær for NFB, og han har også oppdrag for Chalmers. Det var Josefsson som signerte anmeldelsen av Claes Pallin etter at DN viste frem en ”blåbok” Pallin hadde fylt ut uten navn.

I retten fortalte han at det var krav om skriftlig eksamen ved NFB og at han selv alltid hadde praktisert skriftlig eksamen ved Chalmers. Likevel finnes det ingen formelle krav om at eksamener fra Chalmers – som har utstedt Røkkes sertifikat – må være skriftlige.

Selv ikke svenske eksaminatorer er av den oppfatning at et godt sertifikat er nok til å bli en god båtfører. Josefsson er den som har gitt advokat Ellen Holager Andenæs eksamen.

- En god eksamen, sa han i retten.

- Ville du følt deg trygg med meg bak rattet på sjøen, ville Andenæs vite.

- Nei, svarte Josefsson.

Josefsson fortalte da om 65-åringer i Stockholms skjærgård som har så dårlig eksamen at de egentlig burde vært fratatt dem. Likevel har disse såpass sjøerf#229 at han heller ville dratt på sjøen med dem enn med en landkrabbe av en norsk forsvarsadvokat med god eksamen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.