Hivju spiller Tormund Giantsbane i HBO-serien «Game of Thrones» som konkurrerer mot «The Crown», «The Handmaid's Tale'', «This Is Us» og «Stranger Things» i kampen om pris for beste dramaserie.

Filmskaper Gunhild Enger hadde hovedansvar for casting, rollebesetting, i Norge for den svenske filmen «The Square». Filmen er nominert i kategorien beste ikke-engelskspråklige film. Regissør Ruben Östlund er for tiden i USA og sier til TT at han tror på en pris.

– Jeg tror filmen er verdt mange priser, definitivt. Og så vet jeg at det kan være en spore hvis du ikke vinner, så den gaven vil jeg gjerne gi de andre nominerte, at de ikke får en pris. Da vil de få mye energi til neste film og lage enda bedre filmer neste gang, sier Östlund.

Unik

Gunhild Enger kjenner Östlund fra filmskolen i Göteborg og tidligere samarbeid. I «The Square» hadde hun hovedansvaret for den norske biten av castingen sammen med Iselin Lindstad Hauge.

– Det var et utrolig spennende arbeid der Ruben deltok aktivt og engasjert, sier Enger til NTB, og påpeker at det ikke ble noen rolle på de norske kandidatene i filmen.

– Ruben var med i castingprosessen på en åpen og unik måte, der han er opptatt av å finne de beste skuespillerne til filmrollene, men samtidig lære mye om sitt eget univers, karakterer og manus i dette. Det gjør han i møte med både dem som får roller og dem som ikke får roller. Det er en utradisjonell måte å gjøre det på. Han lar seg ikke diktere. Jeg tror ikke det er mange som gjør det samme på store innspillinger, de vurderer bare de store stjernene, sier Enger.

Svart

TV- og filmprisutdelingen finner sted natt til mandag norsk tid, og vil trolig preges av den internasjonale #Metoo-kampanjen. En bølge av avsløringer om seksuell sjikane, trakassering og overgrep har kommet frem i kjølvannet av anklagene mot den mektige amerikanske filmprodusenten Harvey Weinstein i fjor.

Det er på forhånd varslet at stjernene vil droppe glitter og glam og heller kle seg i svart på den røde løperen i protest mot seksuell trakassering i bransjen. Kommentatorer spår at den nye kleskoden for kvelden bli utdelingens snakkis.

I sosiale medier er det syrlig påpekt at å kle seg i sort ikke akkurat er så mye å bidra med for de mannlige stjernene, som stort sett kler seg i sort dress eller smoking på en slik kveld. Derfor har noen stylister varslet at de vil ta ekstra grep for å vise at «deres» menn støtter kampanjen. Stylist Michael Fisher har ansvaret for å kle opp Hugh Jackman og Sam Rockwell og sier hans karer skal gå i mørk dress med sort lommetørkle i brystlommen, til støtte for saken. Også det blir latterliggjort.

– Jeg er så inspirert av at menn kler seg i svart til Golden Globe, et evenement der de ellers ville kledd seg i svart smoking. Det er en del av tradisjonen for menn som ses opp til å gjøre minst mulig innsats, men likevel forventer hyllest, tvitrer Erin Gloria Ryan, som jobber for nettavisen The Daily Beast.

(©NTB)(Vilkår)

Fem kontroversielle youtube-stjerner
YouTube-stjernen Logan Paul beklager at han la ut en video av et japansk selvmordsoffer. Filmen ble sett seks millioner ganger før den ble slettet.
01:33
Publisert: