Investor Kjetil Holta (50) følger tilstandene i Kina med argusøyne.

- Du kan se hvordan det har gått på Shanghai-børsen. Det har gått helt av støvleskaftet fordi kinesere ikke får avkastning noe annet sted enn i aksjer, sier Holta. 

Selv invester han kun i Norge, Europa og USA.

- Man ser fenomenet andre steder, man får reprising og multippel-ekspansjon (fallende risikopremie på aksjer, red.anm.) i de fleste aksjemarkeder. Det er et resultat av at rentene er så lave, sier Holta.

Investerer to milliarder kroner

Holta realiserte milliardverdier da den familieeide industribedriften Tinfos ble solgt til det franske industrikonsernet Eramet i 2008. Nå investerer han to milliarder kroner i aksjer, obligasjoner og bankinnskudd.

- Akkurat nå er det ikke så mange forslag til å investere i noe som er bedre enn aksjer, sier Holta. 

- Vi har en obligasjonsportefølje som har gitt lavere og lavere avkastning. Nå er den nede i 5,5 prosent årlig avkastning. Det er ikke like hot som aksjer, legger han til.

Han har 46 prosent av porteføljen i aksjer, 45 prosent i obligasjoner og resten i banken.

- Vi har vektet oss litt opp i aksjer. Men alt er en del av en gammel plan som vi holder oss til, sier Holta.

Han frykter at for mange plasserer pengene i aksjer for å få meravkastning nå.

- Pilene peker oppover helt til de dramatisk vil peke nedover når vi får stigende renter. Det skjer før eller siden. Det vil nok fort bli at mange er litt mer overvektet i aksjer, sier Holta.

- Det begynner å nærme seg at det ikke er så mye oppside å finne igjen i aksjer, legger han til.

- Det er en slags boble nå

Han er likevel ikke redd for krakk på Oslo Børs i nær fremtid.

- Når det gjelder Norge, nordmenn og det norske aksjemarkedet er jeg ikke bekymret for bobler fordi vi sparer i bolig, sier Holta.

- Men det å spare i bolig er bortkastet, det er egentlig en systemfeil. Det er død kapital, det går ikke til det som skal drive samfunnet videre og skape arbeidsplasser. Boliger gir ikke arbeidsplasser annet enn for Selvaag Bolig og Obos, legger han til.

Han tror det er flere år til renteoppgang og at den norske økonomien vil rammes av nedgangstider.

- Mye kapital skytes inn i aksjemarkedet. Det er en slags boble nå, men det eneste som får boblen til å sprekke er høye renter, sier Holta.

- Så det er den vurderingen man må løpende gjøre. Hva tror man om renter og lånetilgang. Hvis man ikke tenker lenger enn ett år frem i tid er det riktig å være i aksjemarkedet. Jeg tror definitivt det holder seg ut året. På lengre sikt skal man kanskje holde seg unna, legger han til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.