Golden Ocean mener at tørrbulk-markedet aldri har vært så dårlig som det er nå.

- Har markedet egentlig vært så ille i moderne tider? Jeg vil si nei. I tørrbulk har vi ikke sett et så dårlig marked siden vikingtiden, sa konsernsjef Herman Billung i Golden Ocean på DNBs olje og offshorekonferanse torsdag ifølge TDN Finans.

Han viser til at Baltic Dry-indeksen også falt markert under finanskrisen, men at flåteutnyttelsen samtidig var høyere enn den er i dag, og mener utviklingen vil føre til drastiske endringer.

- Nullvekst i global etterspørsel de neste tre årene kan skje. Hvis det skjer, vil tilbudssiden se helt annerledes ut, sa Billung.

Skraper og stopper bestillinger

I tråd med dette venter Golden Ocean betydelig negativ flåtevekst i 2016 for capesize-skip. Brutto ordrebok er på laveste nivå siden 2007, men fortsatt overvurdert, ifølge Billung.

Han mener det kan diskuteres hvor stor del av ordreboken som faktisk vil bli levert.

- Jeg tror det er fair å vente at bare halvparten av ordreboken i 2016 blir levert, sa Billung.

Billung gjentar at alle capesize-skip eldre enn 15 år er kandidater for skraping.

For Golden Oceans del sier han at selskapet ikke vil selge skip og at de ønsker å være eksponert når markedet snur.

Satser på utsetting

Når det kommer til nybygg vil selskapet heller «utsette og utsette» i stedet for å inngå en «haircut» med verftene.

Når det kommer til selskapets stilling i det vanskelige markedet trekker han frem at Golden Ocean har en fullintegrert kommersiell plattform med et godt forhold til befrakterne.

- De kommende månedene kommer det til å bli enda viktigere. Det vil være mange konkurser, og motpartsrisiko vil være på alles lepper. Vi ser nå at jernmalmselskaper spør om hva slags lån man har i skip når de gjør enkeltslutninger, sier Billung.

Les også:

Tror 2017 blir verre

Trump planlegger å skrote Obamacare

Jakter billige aksjer i Asia

Se også på DNtv: Bilmessens lekreste

Bilmessens lekreste
Ingen skal si at DS ikke lager lekre biler. Denne er i tillegg elektrisk.
00:33
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.