Nedturen har vært beinhard for mobilpioneren Motorola. Selskapet var for et par år siden på full fart oppover, med kjempesuksessen Razr og en markedsandel som passerte godt over 20 prosent. Men etter Razr har det blitt svært stille.

Nå skal Motorola fjerne rundt 3.000 flere stillinger enn opprinnelig planlagt, melder Wall Street Journal. Dermed skal de totalt kutte mer enn 800 millioner dollar i løpet av 2009. Selskapet rapporterte et tap på hele 397 millioner dollar i tredje kvartal.

 Dramatisk kursendring
Nå har Motorola bestemt seg for å gjøre drastiske endringer i sin mobiltelefonstrategi, noe som antagelig er nødvendig ettersom to tredjedeler av jobbkuttene skal finne sted i selskapets mobiltelefondivisjon.

Motorolas nye sjef for mobile enheter, Sanjay Jha, sier ifølge Computerworld.com at selskapet ikke lenger kommer til å utvikle telefoner basert på blant annet Symbian-operativsystemet, som også brukes av Nokia. I stedet kommer de til å fortsette å benytte Windows Mobile som plattform for de dyreste og mest avanserte telefonene for bedriftsmarkedet, og sin egen P2K-plattform for de billigste telefonene.

Alt for Google
Det kanskje mest interessante er imidlertid at Motorola kommer til å satse alt på Googles Android-plattform for mobiltelefonene i det midtre prissegmentet - et segment hvor Motorola ifølge Jha har gjort det dårlig.

Motorola kommer til å jobbe tett med Android-utviklere hos Google og andre steder om utvikling av selskapets neste telefoner. I tillegg kommer de til å åpne et kontor i Seattle for å kunne jobbe enda tettere med Microsoft. Planen er å lansere mobiltelefoner basert på Windows Mobile 6.5 innen midten av 2009.

Dermed vil Motorola basere svært store deler av sin produksjon på operativsystemer de ikke selv utvikler.

Jha mener at det er fullt mulig for Motorola å differensiere sine telefoner fra andre i markedet, selv om de baserer telefonene på en plattform de ikke selv eier.

Ikke gode på programvare
Dermed kan Motorola sies å ha tatt hintet fra Eirik Chambe-Eng, gründer i norske Trolltech. Han har nemlig flere ganger uttalt at mobilprodusentene er gode på maskinvare, men ikke spesielt flinke til å lage programvare. Trolltech utviklet en egen Linux-basert mobilplatform, og Motorola var deres viktigste partner. Men rundt årsskiftet ble Trolltech kjøpt opp av Nokia. Dermed er trolig det kapittelet avsluttet for Motorola, og alt settes nå inn på Googles Android, som også er Linux-basert.

Motorola var et av de første medlemene av Open Handset Alliance, som står bak Android.

Som del av kuttene vil Motorola senke ambisjonene i Europa, og fokusere mer på Nord-Amerika og Asia.

Les også: Motorola på vent (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.