EU går til sak mot Google, skriver Wall Street Journal tirsdag kveld og viser til en kilde med kjennskap til saken.

Google har vært under etterforskning for brudd på EUs konkurranselover de siste fem årene. EU-kommisjonen har blant annet undersøkt om Googles søkemotor favoriserer selskapets egne tjenester, som Google Maps og Google Shopping, når den viser fram søkeresultater.

Ifølge avisen skal EUs konkurransekommisær Magrete Vestager ha tatt beslutningen om å gå til sak etter å ha diskutert situasjonen med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker tirsdag.

Vestager skal informere de andre kommisærene onsdag, ifølge kilden.

Wall Street Journal skriver at Google teoretisk sett risikerer bøter på over seks milliarder dollar, som tilsvarer rundt 48 milliarder kroner.

Dominerer

Google er fullstendig dominerende på internettsøk i EU, der rundt ni av ti bruker Google. Dette er langt mer enn i USA, der Google har 68 prosent av markedet.

Det amerikanske selskapet ble alt i 2010 klaget inn av misfornøyde konkurrenter, som mener Google misbruker sin markedsmakt. Siden har forbrukerorganisasjoner sluttet seg til klagen.

Google har siden vært under etterforskning.

Fire ankepunkter

Klagerne mener Google misbruker sin dominans på fire områder:

  • Måten Google viser sine egne søkeprodukter sammenlignet med konkurrentene.
  • Kopiering av innhold fra andre nettsider i eget innhold, som for eksempel restaurant- og hotellanmeldelser.
  • Misbruk av eksklusiviteten på salg av annonser tilknyttet søk.
  • Restriksjoner på annonsørenes adgang til å flytte annonsekampanjer på nett til rivaliserende søkemotorer.

Politikerne vil splitte selskapet

I en historisk avstemning i Strasbourg i november ifjor stemte 458 av parlamentarikerne for å splitte opp Google, mens 173 stemte imot.

Problemet er at Europaparlamentet ikke har myndighet til å splitte opp et selskap. Men det overveldende flertallet la ytterligere press på konkurransekommisær Vestager, som nå altså skal ha tatt den endelige avgjørelsen om å gå til sak.

Les også:

Sterkeste krone på fem måneder

Advarer mot nye «flashkrasj»  

Sjeføkonom: - En 20-åring som skal ha seg en sportsbil, kan juble  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.