En e-post i sirkulasjon, som utgir seg for å være fra Google, lover deg som én av tolv heldige vinnere, 950.000 britiske pund, én Google Nexus Tablet og tittelen Google-ambassadør for 2014.

Alt du trenger å gjøre for å kapre premien, er å sende inn en rekke personopplysninger.

Hvis du har et snev av tvil om hva du skal gjøre, er det bare å lære seg denne regla fra politiets sider om økonomisk kriminalitet og bedrageri på nettet først som sist:

Ikke gi fra deg personopplysninger, kontoopplysninger og kredittopplysninger til personer og firmaer som henvender seg pr. telefon eller e-post!

Bommet på tittel

Eposten utgir seg for å være fra Matt Brittin, daglig leder for Googles virksomhet i Storbrittania.

Det svindlerne ikke har fått med seg er at Brittin ikke lenger har den stillingen, men siden september ifjor har vært nestleder for hele Googles virksomhet i Sentral- og Nord-Europa.

Bevisste feil

Eller har svindlerne gått glipp av jobbyttet?

Det er ikke uvanlig å gjøre narr av det dårlige språket og de tidvis åpenbare og flaue forfalskningene i svindelmail, men du må kanskje revudere oppfatningen av at svindeleren dermed er en amatør.

Dagbladet intervjuet i juli Vidar Sandland, seniorrådgiver ved Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), som forteller at feilene ofte er en bevisst strategi fra svindlerne.

- Hackerne går etter de mest lettlurte brukerne. De har millioner å ta av, og vil ikke ta de som skjønner litt. Derfor inneholder svindele-postene ofte bevisste skrivefeil, sier han til Dagbladet.

Sorterer

Fordi svindlerne henvender seg til millioner av mennesker, har de begrenset tid til å håndtere de som eventuelt måtte svare. Derfor forsøker de å få tak i de aller mest lettlurte.

- De vil sortere vekk alle disse som de bare bruker tid på, og fange de som er mest naive. Derfor er mange av disse e-postene utformet på en slik måte at det er mulig for en bevisst bruker å sile dem vekk, sier han til Dagbladet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.